Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretele Tânărului Stalin de Simon Sebag Montefiore, la Polirom

Tânărul Stalin, un nou titlu semnat de istoricul Simon Sebag Montefiore, a apărut în această săptămână la Editura Polirom, în cadrul prestigioasei colecţii „Historia”, coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu.

Volum a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc și prezintă povestea fascinantă a unui băiat carismatic şi periculos şi a carierei lui de revoluţionar, bandit, poet romantic, viitor preot, soţ şi amant pasionat, politician nemilos, care avea să creeze imperiul sovietic după chipul şi asemănarea sa. 

Tânărul Stalin a fost distins cu Premiul Costa pentru biografie, premiul pentru cea mai bună biografie acordat de Los Angeles Times şi Premiul Bruno Kreisky pentru literatură politică. Volumul Tânărul Stalin, în traducerea Justinei Bandol, prezintă captivanta poveste a tânărului Dugașvili, înainte ca acesta să devină liderul temut de toată lumea, având la bază surse inedite și interviuri cu urmașii familiei lui Stalin. Rezultatul mai multor ani de cercetări ale arhivelor de la Moscova şi din Georgia, Tânărul Stalin dezvăluie secretele vieţii politice şi personale a viitorului conducător al Uniunii Sovietice şi a apropiaţilor săi.

„Toţi tinerii sunt la fel”, spunea Stalin, „deci ce rost are să scrii... despre tânărul Stalin?”. Şi totuşi se înşela: el fusese întotdeauna altfel. Tinereţea sa a fost dramatică, aventuroasă şi ieşită din comun, cu siguranţă mai tumultuoasă decât a lui Lenin sau Troţki. 

„Excelent documentat. Portretul lui Stalin care se conturează în aceste pagini este mai cuprinzător, mai plin de culoare, mai terifiant şi mai convingător decît oricare dintre cele schiţate până acum.” (The New York Review of Books)

Din cuprins:
Soso, minunea lui Keke • Stalin, omul din subterană: Konspiraţiia • 1905: Vulturul munţilor. Stalin îl întîlneşte pe Lenin • Distracţii la închisoare – curse de păduchi, crimă şi nebunie • Viena 1913: minunatul georgian, pictorul austriac şi bătrânul împărat • 1917 toamna: Soso şi Nadia

Simon Sebag Montefiore (n. 1965) este profesor de istorie la Cambridge University şi membru al Royal Society of Literature. Cărţile sale au fost traduse în peste 35 de limbi, devenind bestselleruri internaţionale.

Dintre volumele publicate menţionăm: Catherine the Great & Potemkin (2004); Sashenka (2008); Jerusalem: The Biography (2011). La Editura Polirom a mai apărut Stalin. Curtea ţarului roşu (2014; desemnată Cartea de istorie a anului 2003 în cadrul British Book Awards).

În cadrul colecţiei „Historia” vor apărea :
• Charles King, Marea Neagră. O istorie (traducere de Dorian Branea şi Cristina Chevereşan), o descriere a evoluţiei în timp a zonei, de la Pontus Euxinus până în epoca modernă;
• Brendan Simms, Europa. Lupta pentru supremaţie (traducere de Lucia Dos), o trecere în revistă a ultimei jumătăţi de mileniu din istoria Europei, demonstrând cum lupta pentru dominaţie a modelat întreaga lume modernă;
• Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (traducere de Adrian Şerban), o sinteză captivantă inclusiv pentru publicul larg, ce reface parcursul lui homo sapiens de la apariţia sa până astăzi;
• J.M. Roberts, O.A. Westad, Istoria lumii. Din preistorie pâna în prezent (traducere de Catalin Dracsineanu), bestseller internaţional ajuns la a şasea ediţie.