Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nocturnele Castelului Bran - ghidaj artistic de excepţie

castel_bran.jpg

Castelul Bran
Castelul Bran
Image source: 
site bran-castle.com

Castelul Bran, reşedinţa legendarului Conte Dracula, devine, timp de şase nopţi, scena neconvenţională pentru reprezentaţiile artistice ale companiei Procédé Zèbre (Vichy, Franța), în perioada 13 - 18 iulie 2015.

Când soarele se va fi ascuns după munţi, pentru o binemeritată odihnă, cotloanele întunecate şi reci ale castelului vor prinde viaţă într-o serie de vizite neobişnuite, adevărate teste pentru noi forme de spectacol, întâlniri ale publicului cu istoria și patrimoniul istoric, dar și cu imaginarul, legendele și magia locului.

Începând cu ora 21.30, oricine este atras de legendă, magie, istorie, va fi purtat într-o vizită itinerantă, cu ghizi neobişnuiţi, în “Nocturnele Castelului Bran”: Zorii Zmeului & La Marelle du Diable.

Talentaţi, inventivi, creativi, actori profesionişti împreună cu tinerii francezi, români și macedonieni implicaţi în proiect vă vor ghida într-o vizită în căutarea fantomelor noastre din prezent sau din trecut. Sursele de inspiraţie pentru acest proiect sunt “Le coup fatal” - Thomas De Quincey, “The black rider” - W.S. Burrroughs /Tom Waits şi “Dracula” - Bram Stocker.

Proiectul este implementat la inițiativa Institutului Francez din România – Direcția regională București, în partenariat cu Castelul Bran și cu sprijinul Regiunii Pays de Vichy Auvergne, a Consiliului Departamental Allier (Franța) și a Platformei France-Balkans a Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Scopul acestuia este de a dezvolta lucrul cu tinerii, pentru a pregăti o tabără artistică pentru tineret în 2016, totul bazat pe învățarea și perfecționarea limbii franceze prin teatru. Liceenii de la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” din Hida, judeţul Sălaj, coordonaţi de doamna profesoară Daniela Ardelean, sunt deschizătorii de drumuri în cadrul acestui proiect, acesta urmând să se extindă, pe parcursul anului școlar următor, şi să implice adolescenți din alte școli, iubitori ai limbii franceze.

Echipa care va însufleţi reşedinţa Contelui Dracula, îndrumată de directorul artistic Fabrice Dubusset, Yannick Noblet (scenografie), Pauline Larivière (cânt şi mişcare), Christophe Nurit (pian) şi de regizorul Julien Potte, este compusă din Estelle Galarme, Arnaldo Ragni și Clémence Seignolles, Dragoș Ardelean, Iuliana Anamaria Copaciu, Dragoș Nicușor Covaci, Grațian Constantin Farcaș, Ioan David Gecan, Sorina Denisa Gog, Paula Ioana Petruș, Ioana Alexandra Pop, Andrei Radu Pop, Paula Andreea Souca, Sarah Donsimoni, Dylan Gadet, Maëlle Souillat, Emma Nectoux și Hristina Mirchevska.

De altfel, după cum explică directorul artistic Fabrice Dubusset, călătoria îi va purta pe vizitatori de la Bram Stocker la Bran, de la Vlad Tepeş și Vlad Dracul la Dracula, într-un loc unde fantomele reapar. “Strigoi, dames blanches, dar și figura luminoasă a Reginei Maria a României, legendele codrilor întunecoși, mumia unui faraon sau diverse alte obiecte ciudate ale dorințelor noastre ne fac să nu mai putem discerne între realitatea istorică și ficțiune, între legendă și imaginar.

Una sau, mai degrabă, mai multe povești se vor întrpătrunde pentru a ne confrunta cu propriile noastre frici și astfel cu originile memoriei noastre. Iubirea, ultima redută a acestei citadele de necucerit, e singura ce ne mai poate salva, dincolo de vise și realitate! Propria noastră viață, propria noastră poveste, impregnată și rezonând intim în fiinţa noastră, ar putea să se topească într-o nemuritoare legendă - dorința noastră cea mai profundă: nemurirea. Căci nemuritori ne dorim cu toții să rămanem, măcar încă puțin! In viață... o viață de tinerețe veșnică ! Tinerețe fără bătrânețe”.

Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Castelului Bran în ziua spectacolului. 
Mai multe detalii la telefon 0268.237.700 sau la office@bran-castle.com.