Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Descoperă civilizația europeană la Fundația Calea Victoriei

Fundația Calea Victoriei vă invită luni 20 iulie ora 19:00, la un minunat curs: Descoperă civilizația europeană prin 50 de capodopere, imaginat de Monica Neațu, charismatic istoric și cercetator al mentalităților.

În cadrul cursului puteți descifra istoria cotidiană și marile aventuri ale spiritului european, pornind de la 50 de opere celebre create în 14 secole: tablouri, mozaicuri, manuscrise, statui, tapiserii, fresce, monumente de arhitectura, afișe și elemente de vestimentație.

“Să te familiarizezi cu istoria unei civilizații, să-i intelegi momentele fondatoare, victoriile și spaimele, pare, la prima vedere, o poveste complicată și plictisitoare. Dar o civilizație nu se rezumă doar la evenimente din cărti de istorie, ea trebuie privită și înțeleasă prin intermediul operelor de artă create de-a lungul secolelor.
O catedrală, un castel, un tablou, o frescă sau o tapiserie nu ilustrează doar un anumit ideal estetic sau anumite tehnici artistice, ci și bucuriile, spaimele, moda și mentalitătile unei lumi. Vă invit să privim și să analizam împreuna 50 de capodopere din arta europeană și să ne familiarizăm cu o imensă moștenire culturală și umană.” - Monica Neațu

Cursul se va desfășura în perioada 20 - 24 iulie, timp de 5 sedințe, susținute de istoricul Monica Neațu.

Temele celor cinci ateliere sunt:

1. Evul mediu și începuturile Europei. Arta creștină - Mozaicurile de la Ravenna. Un manuscris celebru – Book of Kells. Tapiseria de la Bayeux – de la eveniment istoric la bandă desenată. De la romanic la gotic - Eva, catedrala din Autun și îngerul zămbitor de la Reims. Capetele de regi din Vechiul testament; Statuia marchizei Uta.

2. Renașterea italiană. Giotto – “Frescele din capela dell’Arena”. Simone Martini – “Buna Vestire”. Importanța perspectivei: Massacio – “Sfanta Treime”, “Fecioara”, “Sfantul Ioan si donatorii”. Paolo Uccello – “Batalia de la San Romano”. Botticelli, “Primavara”. Artistul Renasterii - Leonardo de Vinci și caietele sale. 

3. Renaștere și Reformă. Albrecht Dürer și Lucas Cranch. Realități cotidiene: Hans Holbein cel Tanar și Breugel cel Batran. Barocul – spre Europa modernă. Carravagio, “Chemarea Sfăntului Matei”; Rubens, ciclul Medici. Stralucirea Spaniei - Diego Velázquez, “Las Meninas”. Johannes Vermeer și scenele de viată privată; Vărstele omului - Rembrandt, seria de autoportrete.

4. Farmecul Rococoului și serbările galante. Antoine Watteau, “Pierrot si Pelerinaj în insula Cythera”; Jean Honoré Fragonard, “Zavorul”. Politica și arta: Goya, “Execuția din 3 mai” și David, “Încoronarea lui Napoleon”. Secolul XIX.; Orientalismul – Jean Auguste Dominique Ingres; Realismul- Gustave Courbet, “Atelierul pictorului”; Viata cotidiană și impresioniștii. Édouard Manet, “Olympia” și “Nana”. Claude Monet – “Impresie, răsărit de soare”, “Nuferii”. Pierre Auguste Renoir – “Le Moulin de la Galette”. Gustave Caillebotte, “O stradă pariziană pe timp de ploaie”. Postimpresionismul și experimentele modernității: de la Vincent Van Gogh la Paul Gauguin.

5. Experimentele secolului XX. O noua viziune - Paul Cézanne, “Muntele Sainte-Victoire”. Art Nouveau și gloria afișului. Angoasele omului modern – Edvard Munch, “Strigătul”; Gustav Klimt, friza Beethoven. Artă abstractă. Cubismul și arta africană – Pablo Picasso, “Domnișoarele din Avignon”. 

Cost: 250 ron (total 5 sedințe); Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 225 ron (total 5 sedințe)

Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfănta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Înscrieri la contact@victoriei.ro

Detalii la www.victoriei.ro