Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Il Giardino di Giulio Caccini - Al doilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Veche București

horvat_faenza.jpg

Marco Horvat - Ansamblul Faenza
Marco Horvat - Ansamblul Faenza

Joi, 29 octombrie 2015, ora 19.00 , la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni, va avea loc concertul Il Giardino di Giulio Caccini, în interpretarea ansamblului Faenza. Aceasta este a doua reprezentație din cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015, ediția a X-a. 

„Mi-au spus că n-au auzit niciodată până acum muzică pentru voce solo, acompaniată de un simplu instrument cu coarde, cu o forță extraordinară în a mișca sufletul”. Giulio Caccini, Le Nuove Musiche, 1602 

Marco Horvat atrage întotdeauna în componența ansamblului Faenza, cântăreți și instrumentiști doritori de a interpreta muzica veche într-o manieră originală. Rezidenți în regiunea Ardennes încă din anul 2008, membrii ansamblului Faenza și-au dezvoltat o manieră originală de abordare și interpretare de repertorii diverse, conferindu-le totodată noi energii și prospețime. 

Ansamblul a susținut numeroase concerte și recitaluri în cadrul diverselor manifestări internaționale de profil din Franța și din Europa.

Cu sprijinul Teatrului Louis Jouvet din Rethel (Ardennes), Faenza a inițiat un proiect de management cultural, modern și extrem de flexibil numit „Résidence Départementale” care este reînnoit odată la trei ani. Ansamblul beneficiază de suportul Regiunii Champagne-Ardenne și de guvernul francez.

Următorul stagiu de rezidență al ansamblului Faenza va fi susținut la Universitatea din Reims-Champagne-Ardenne. 

Compozitor și mare om de cultură, Giulio Caccini a fost mai mult decât toate un extraordinar vocalist. Toată viața a căutat perfecțiunea în muzică, artă în care idealul omului Renașterii își avea corespondentul. În vremea aceea, cântul vocal trebuia să se adreseze direct sufletului omenesc determinându-l să trăiască emoții intense, cu totală implicare.

Pentru a reuși să facă toate acestea, Caccini nu a precupețit niciun efort distrugând chiar „edificiul” atât de solid al polifoniei perioadelor muzicale din epoca medievală de care nimeni înainte nu îndrăznise să se atingă. Această schimbare extraordinară a avut multimple consecințe influențând enorm cultura muzicală europeană. 

La moartea sa, în anul 1618, Giulio Caccini i-a lăsat moștenire fiicei sale Francesca așa-numitul Caccini Concerto iar nouă, urmașilor săi muzicieni, ne-a destinat o veritabilă „grădină muzicală”, un loc al ineditelor experiențe muzicale care au marcat evoluția întregii arte interpretative vocale. 

 

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti va avea loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie şi va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfăşura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări. 

 Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA). 

Programul concertului „Il giardino di Giulio Caccini”

Giulio Caccini (1551 – 1618) - Tu ch’ai le penne 
                    Torna, deh torna 
Biaggio Marini (1594 – 1663) - La Caotorta, gagliarda 
Giulio Caccini (1551 – 1618)  - Mentre che fra doglie 
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) - O me dolente 
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) - Tasteggio soave 
Giulio Caccini (1551 – 1618) - Tutto’l dì piango 
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) - Pasciti pur 
Giulio Caccini (1551 – 1618) - A quei sospiri ardenti 
Carlo Milanuzzi (1590 – 1647) - Non voglio amare 
Givanni Ghizzolo (1580 – 1625) - O Amante 
Biaggio Marini (1594 – 1663) - La Orlandina 
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) - Amorosa Fenice 
Giulio Caccini (1551 – 1618) - Non ha’l ciel 
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) - Aita, aita 
                        La Follia 
Francesca Caccini (1587 – 1640) - Deh chi già mai potrà 
Radesca di Foggia (sec. XV) - Si de los ojos nace 
Enrico Radesca di Foggia (sec. XV) - Apria Urania 

Interpretează Ansamblul de muzică veche Faenza
Olga Pitarch – soprană 
Marco Horvat – bariton, teorbă, chitară barocă 
Pierre H. Joud – violoncello piccolo 

Organizator: Antiqua 
Co-organizator- Medieval Praxis 
Co-producator: TVR 2 

Parteneri: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, ARCUB (Programul „Esti Bucuresti”), Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Polonez Bucuresti, Institutul Francez, Centrul Cultural Maghiar, Societatea Muzicala, Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc. 

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Brancoveanu XO, Dacia. 

Parteneri media: RFI România, Observator Cultural, Nine O'Clock, Romania-Insider.com, CityCompass.ro, CalendarEvenimente.ro, ArtOut.ro, Men’s Health, Marie Claire, Cosmopolitan, Beau Monde, Casa Lux, Ziarul Metropolis, Business Review, Zile și nopti, Veioza Arte. 

Detalii: www.earlymusic.ro şi pagina de Facebook a Festivalului de Muzică Veche Bucuresti.

Biletele sunt disponibile pe eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.