Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneul Campionilor în Dezbateri la București

Cei mai buni 16 debateri din România sunt invitați weekendul acesta la București pentru a concura la Turneul Campionilor în Dezbateri, ediția a IV-a. 

Rundele sunt găzduite de Liceul Bilingv ”Miguel de Cervantes”, intrarea este liberă, iar finala se desfășoară luni, începând cu ora 19:00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. 

Turneul Campionilor în Dezbateri este cel mai important eveniment public anual al ARDOR - Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică și este o competiţie care îi pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români.

Printre participanții din acest an se regăsesc câștigători și finaliști ai Oxford IV, Cambridge IV, SOAS IV (Londra), Sofia, Budapesta și Paris Open și ai campionatelor europeane sau mondiale (WUDC Chennai, India) de dezbateri academice.

    „Absolvenții mișcării de debate sunt, de peste 17 ani, parte a societății civile active. Sperăm, prin cluburile pe care le avem în multe licee din România, să contribuim la o mai bună educație democratică prin dezvoltarea spiritului civic și al gândirii critice, iar Turneul Campionilor în Dezbateri ne arată cum ar trebui să se desfășoare o dezbatere adevărată într-o societate democratică.”, spune Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR – co-organizator al campionatului.

    Dezbaterile de calitate practicate de studenți în ARDOR și în lume presupun un format în care echipe de 2 sau 3 persoane argumentează pro sau contra unei moțiuni anunțate cu 15 minute înainte de rundă. Temele de dezbateri sunt din sfera frământărilor actuale, pentru finală moțiunea fiind deja stabilită, și anume: „Salariile profesorilor ar trebui să fie direct proporționale cu performanțele elevilor?”. Ei vor fi arbitrați de alumni asociației.

    Turneul Campionilor în Dezbateri face parte din eforturile ARDOR de a promova dezbaterile în societatea românească, completând educaţia formală oferită de şcoală prin activităţi de club şi prin introducerea în programa şcolară opţională a unui Curs de Dezbateri, Oratorie şi Retorică.

Ecourile acţiunilor intreprinse de ARDOR au început să aibă un impact din ce în ce mai important în ultimii ani prin proiectele educaţionale şi iniţiativele civice proprii sau în parteneriat. 

Înfiinţată în 1998, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) are în componenţă șapte asociaţii regionale care au aceeasi misiune, susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.

Prin programe în licee și universități, ARDOR a devenit lider în educație non-formală asumându-și rolul de formator al gândirii critice în școlile din România. ARDOR este reprezentantă prin peste 100 de cluburi de debate în toată țara cu peste 
10 000 de „absolvenți”.

ARDOR Muntenia este entitatea care gestionează activitatea de dezbateri în spatiul geografic al regiunii istorice Muntenia. Echipa ARDOR Muntenia susține cluburile de dezbateri de elevi și studenți din regiune, organizează cursuri de instruire și competiții în București, Brăila, Turnu Magurele, Craiova, Alexandria, Slobozia, Buzău, Rișiori de Vede, Caracal, Motru, Țăndărei. 

Organizatori: ARDOR în parteneriat cu ARDOR Muntenia.
Parteneri principali: Țuca Zbârcea și Asociații, Porsche Romania.

Parteneri: Colegiul Bilingv ”Miguel de Cervantes”, Okian, Universitatea Româno-Americană, British Council și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Parteneri media: RFI România, Think Outside The Box, România Pozitivă, Edu-News, Iqool și HotNews.