Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Culturii Naţionale la MNAR

Muzeul Naţional de Artă al României sărbătorește Ziua Culturii Naţionale invitând publicul să viziteze gratuit sediul central și două muzee-satelit: Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady.

Pentru noi această zi este totodată un bun prilej să ne amintim şi să celebrăm arta şi patrimoniul mobil ca parte importantă a identităţii naţionale.
Publicul poate să viziteze, pe lângă galeriile permanente, și cele patru expoziții temporare deschise la sediul central al MNAR:

•    Egal. Artă și feminism în România modernă. Expoziția este deschisă la parterul Galeriei Naţionale și propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Creaţiei primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfăşurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi.

•    Colecția de Artă Veche Românească. 150+. Expoziția este deschisă în corpul Ştirbei (intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3) și este un demers ce își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și în același timp să pună în valoare fondul artistico- documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre.

•    Din atelierul lui Nicolae Tonitza. Expoziția este deschisă în sala dedicată artelor grafice din Galeria de Artă Românească Modernă. Selecţia cuprinde treizeci şi opt de lucrări reprezentative pentru cele aproape patru decenii în care Nicolae Tonitza (1886-1940) nu a încetat să picteze şi, mai ales, să deseneze. 

•    Gustave Marissiaux. O poetică a privirii. Expoziția este deschisă în Sălile Kretzulescu și marchează o frumoasă şi îndelungată colaborare dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti.

Graţie Muzeului Fotografiei de la Charleroi, Belgia sunt aduse în faţa publicului o serie de lucrări datorate unei personalităţi artistice complexe.