Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoria Românilor: Dacii, între legendă şi adevăr, cu istoricul G. Filitti

istoria_romanilor_1.jpg

Istoria Românilor
Istoria Românilor

Fundaţia Calea Victoriei lansează sâmbătă 30 ianuarie, ora 11.00, seria de evenimente: “Istoria Românilor”, alături de mult îndrăgitul istoric Georgeta Filitti.

Această călătorie în timp va începe cu un subiect captivant și important pentru istoria poporului român: “Dacii, între legendă şi adevăr”. Se pornește din Sud Estul Europei, de la geto-daci, socotiţi de Herodot, părintele istoriei, „cei mai viteji dintre traci”, până la începutul României monarhice. Aşadar, se va recapitula care ne-au fost strămoşii, vecini întâmplători sau permanenţi, cum au interacţionat şi cum s-a ajuns, de la nişte neamuri antice, în război cu Cesar sau cu Traian, până la arbitrul Balcanilor – statul român.

Acum 7000 de ani, în viitorul spaţiu geto-dacic au înflorit culturile Hamangia, Gumelniţa, Cucuteni socotite astăzi adevărate perle ale culturii preeuropene.

În ultimul mileniu înainte de Hristos, după spusele scriitorilor antici Pliniu cel Bătrân şi Tacit, geto-dacii intră în istorie. Vreme de două secole se vorbeşte de ei. Regii Mithridate, Burebista, Decebal îşi întind stăpânirea la Sud de Dunăre, pe malul Mării Negre, spre centrul continentului. Ajung să se războiască cu romanii.

După două confruntări cu soartă schimbătoare, sunt copleşiţi de latini. Timp de 160 de ani, din 106 până în 271, pe teritoriul Daciei se poate vorbi de daco-romani. E vremea colonizării, a consolidării unei provincii bogate, puternice şi mândre a Imperiului roman – Dacia Felix.

Mărturii rămase peste timp: cetăţile din Munţii Orăştie, podul de la Drobeta Turnu Severin, monumentul de la Adamclissi, Columna lui Traian de la Roma, ca şi Constituţia Antoniniană, care îi face cetăţeni ai Imperiului pe toţi oamenii liberi din Dacia.

Criza Imperiului roman îi afectează şi pe daci. Provincia, înfloritoare altădată, este părăsită de admnistraţia împăratului Aurelian în anul 271.

Pentru mulţi istorici acum începe „mileniul tăcut”. 
Dar unde sunt dacii? Răspunsul îl puteți afla la următoarea întâlnire.

Temelor celor cinci întâlniri care vor urma după această conferinţă sunt:
1.    Daco-romani, români, bizantini şi migratori.
2.    Europa se feudalizează. Românii, în felul lor, fac la fel.
3.    Ameninţări din Orient. Turcii ajung la Dunăre. O convieţuire de jumătate de mileniu, pe temeiul suzeranităţii otomane.
4.    Fanarioţii, soluţie turcească de guvernare a românilor. Lumini şi umbre.
5.    Românii la mijlocul secolului naţionalităţilor, 1821-1866. Supravieţuire între trei imperii potrivnice: Otoman, Habsburgic, ţarist.

Lector: Georgeta Filitti
Data: 30 Ianuarie 2016, ora: 11.00
Varsta minima: 16 ani

Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 30 ron

Locul de desfasurare: Grand Hotel Continental, Sala Nicolae Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. I. Campineanu

Înscriere la contact@victoriei.ro