Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eveniment literar-muzical „Povestește-mi despre Ester” dedicat memoriei victimelor Holocaustului

Federația Comunităților Evreiești din România vă invită duminică, 7 februarie, începând cu ora 11.00, la Centrul Cultural Evreiesc din București din str. Popa Soare, nr.18, la o ediție specială a „Matineului de Duminică” dedicată memoriei victimelor Holocaustului. 

Scriitoarea Andreea Nanu va citi fragmente din tetralogia AnoTimpurilor, inspirate de o întâlnire din copilărie: Ester.

În romanele Andreei Nanu, numele Esterei devine leit-motivul unei emoționante evocări despre viață, sacrificiu, iubire, transfigurarea cotidianului prin artă și, mai ales, despre puterea evocatoare a memoriei.

Lectura va fi acompaniată de momente muzicale interpretate de autoare împreună cu baritonul liric Silviu Alexandru Mihăilă.

„Povestește-mi despre Ester” este un prilej de aducere-aminte și, în același timp, o reflecție asupra destinului evreiesc în istoria tumultoasă a veacului trecut. 
La eveniment vor participa scriitori și critici literari: Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache, Teodora Stanciu, Christian Crăciun și Valentin Ajder, editorul Eikon

Întâlnirea va fi moderată de Dr. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România

„…Și cu toate astea, nu înțeleg cum a fost posibilă ziua aceea… Bunica reîncepuse să povestească și glasul ei sonor a brăzdat în două aerul umed din încăpere, ca un fulger întârziat… Au intrat în școală. Ester a fost smulsă de lângă mine… „Smulsă!”…Vor exista întotdeauna fotografii, semne, chipuri cu povești neterminate. Mereu un copil o să-și întrebe părintele despre o anumită Ester. Îi va cere, adică, să mărturisească despre lucrurile care nu pot fi descrise doar prin cuvinte. Și atunci, acel părinte va trebui să răspundă cu compasiune față de timpul care estompează suferința și, mai ales, cu respectul pentru întrebarea care, la un moment dat, poate face diferența în viața unui Om: povestește-mi despre Ester…” Andreea Nanu