Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii de limba franceză din România în lumina reflectoarelor la « Le Français, un outil pour l’avenir »

Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România profită de începutul Lunii Francofoniei pentru a pune sub lumina reflectoarelor munca profesorilor de limba franceză și a întregului corp profesoral francofon, în cadrul evenimentului « Le Français, un outil pour l’avenir » care va avea loc joi 10 martie 2016, începând cu ora 10.00, în sala Elvire Popesco (bd. Dacia, nr. 77).

Cu acest prilej, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez va deschide oficial evenimentul care se va desfășura în trei etape distincte. În prima parte a ceremoniei, Ambasadorul Franței, François Saint-Paul, va înmâna directorilor celor 7 licee bilingve francofone diplomele de excelență „LabelFrancÉducation”. Acest moment va fi urmat de lansarea platformei IFprofs România, care va beneficia de prezența excepțională a Responsabilului Polului de Cooperare educativă și lingvistică din cadrul Institutului Francez din Paris, Christophe Chaillot, a Atașatului de cooperare educativă al Institutului Francez din România, Maguelone Orliange-Ladsous, precum și a reprezentanților Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. În ultima parte a evenimentului, propunem cadrelor didactice prezente conferința cu tema « Les réseaux sociaux et l’enseignement du français », susținută de Thierry Soubrié, conferențiar în cadrul universității Stendhal Grenoble 3 din Franța, specialist în Științele limbajului.

De la lansarea sa în februarie 2012, certificarea „LabelFrancÉducation” este atribuită unităților de învățământ străine care contribuie la promovarea limbii și culturii franceze în lume. Acordată de către Ministerul Afacerilor Externe și al Dezvoltării Internaționale din Franța în urma avizului venit din partea unei comisii consultative interministeriale, această marcă de calitate recompensează instituțiile care oferă programe educaționale francofone și răspândesc excelența limbii franceze în toată diversitatea sa. Până în prezent, la nivel internațional, efortul a peste 90 de instituții de învățământ a fost gratificat cu certificarea „LabelFrancÉducation”, din care 7 sunt din România. Liceele române care au primit această distincție în 2015 sunt următoarele : Școala Centrală din București, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, Colegiul Național „Unirea” din Brașov, Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galați, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Galați, Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” din Constanța.

Platforma IFprofs (www.ifprofs.org) este o comunitate profesională online destinată cadrelor didactice francofone din întreaga lume. Acest instrument de cooperare oferă posibilitatea de a susține inovația pedagogică, precum și formarea nonformală în domeniul educativ. Fiecare țară care se implică în proiect are la dispoziție o pagină proprie, prin intermediul căreia poate asigura vizibilitatea punerii în practică a politicillor de cooperare educativă și lingvistică. Rețeaua IFprofs se va extinde în peste 30 de noi destinații în cursul acestui an, devenind astfel parte integrantă a rețelei culturale franceze în străinătate. România este cea de-a doua țară, după Finlanda, care inaugurează această platformă.

Thierry Soubrié, conferențiar în cadrul universitații Stendhal Grenoble 3, s-a specializat pe tema utilizării lumii digitale în domeniul învățământului, precum și în ceea ce privește învățarea limbilor străine prin intermediul a patru abordări diferite : formările lingvistice hibride, telecolaborarea, uneltele de intercomprehensiune și exploatarea web-ului social. Toate aceste principii inovatoare contribuie la implementarea unui cadru global de informatizare a sistemului educațional și se încadrează în strategia europeană în favoarea multilingvismului. 

Puteți urmări retransmisia în direct, atât pe site-ul Institutul Francez de la București : http://www.institutfrancais.ro/directs, cât și pe WebTV-ul Institutul Francez : http://institutfrancais.tv/channel/directs.

Evenimentul « Le Français, un outil pour l’avenir », care se înscrie în seria întâlnirilor profesionale și studențești « Les JEUDIdactiques », cu privire la predarea limbii franceze ca și limbă străină, dar și în calendarul 2016 al Lunii Francofoniei în România, este organizat de Ambasada Franței în România și de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Universitatea din București, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti, Asociația Română a Profesorilor de Limba Franceză și Asociaţia Română a Departamentelor Universitare Francofone.