Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gastronomia franceză celebrată în cadrul dineului special « Goût de France/Good France »

Ambasada Franței în România găzduiește luni, 21 martie, la Reședința Franței, un dineu special în cadrul « Goût de France/Good France », operațiune organizată la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și a Ministerului Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale, pentru a pune în valoare stilul de viață francez si produsele specifice anumitor regiuni franceze.

Cu mai puțin de trei luni înainte de fluierul de start al Campionatului European de Fotbal din Franța, dineul de la Reședința Franței, pregătit de tânărul chef Andrei Tămaș, va pune în valoare specialitățile culinare din mai diferite regiuni și orașe franceze pe care le puteți vizita pe parcursul Euro 2016.

O dovadă a felului armonios în care gastronomia și fotbalul se îmbină puteți regăsi aici: https://youtu.be/kXU4-EmuUbA, comentariul sportiv fiind asigurat de cunoscutul om de televiziune Vlad Enăchescu.

Aperitivul – piept de rață afumat – este specific zonei de Sud - Vest a Franței, regiune în care se află orașul Bordeaux, gazdă a unor meciuri din cadrul Euro 2016, cunoscut pentru vinurile sale.

Antreul – homar cu „caviar de miere” – pune în valoare Bretania, regiune cu un bogat patrimoniu cultural și gastronomic.

Unul dintre felurile principale – prepelița cu cartofi à la Lyonnaise – evocă regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, care oferă varietăți gastronomice pentru toate gusturile vizitatorilor care vor dori să vadă meciurile găzduite de Saint-Etienne și Lyon.

Desertul, care are ca ingredient principal ciocolata marca Valrhona, este un omagiu adus măiestriei ciocolatierilor din Valea Ronului.

Vinurile și brânzeturile completează această călătorie gastronomică menită să ilustreze perfect două elemente importante ale culturii franceze: evidențierea patrimoniului gastronomic regional și deschiderea către lume.

Fiecare rețetă este dovada unei bucătării care utilizează puține grăsimi, cu o atenție deosebită pentru hrana sănătoasă, produse proaspete din piețele locale, dar și cu respect pentru mediu.

Andrei Tămaș și echipa sa vor pregăti, de asemenea, un show culinar, special pentru invitați, care îi pot urmări astfel pe chefi la lucru și cu care pot face schimb de impresii.

În atenția redacțiilor: Jurnaliștii care doresc să participe la acest eveniment sunt rugați să se acrediteze la această adresă până luni la ora 15.00. Evenimentul începe la ora 18.30. Adresa este Biserica Amzei, nr. 13-15.

Despre Chef Andrei Tămaș
Andrei Tămaș consideră că una dintre cele mai mari provocări ale sale în calitate de chef al Reședința Franței este în sine legată de ideea de gastronomie franțuzească, care este ea însăși un vector al diplomației. Rafinamentul, savoarea, inovația, înalta ținută – iată câteva dintre atributele gastronomie franțuzești care se transformă în standarde pe care face mereu tot posibilul să le atingă.

„Mă bucur în bucătăria Reședinței Franței de avantajul de a fi un mic creator, un mic artist, într-un context gastronomic amplu și rafinat cum este bucătăria franțuzească, punând la dispoziția personalităților ce trec pragul ambasadei, “operele” mele, de la preparate clasice pana la noile tendințe în domeniu, bucătăria de fuziune și cea moleculară”, a declarat chef Andrei Tămaș.

« Goût de France/Good France » este o invitație în inima regiunilor franceze

Evenimentul va pune în valoare destinațiile din Franța, valorizând teritoriile urbane sau rurale, litoralurile sau zonele montane, cu accent pe patrimoniul cultural, artistic, activitățile sportive sau îngrijirea personală.

« Goût de France/Good France » pentru a cunoaște Franța
Turismul francez este „o comoară națională”: reprezintă 7% din PIB și în domeniu sunt aproximativ 2 milioane de angajați care nu sunt relocalizabili.

Astăzi, gastronomia este unul dintre primele criterii citate ca fiind determinante de către turiștii care aleg Franța (o treime dintre sejururi), și este un domeniu care participă intens la promovarea culturii franceze în lume.

Despre « Goût de France/Good France »

Inspirându-se de la Auguste Escoffier care a inițiat în 1912 „Dineurile lui Epicur” – același meniu, aceeași zi, mai multe orașe din lume, și pentru cel mai mare număr de invitați - «Goût de France/Good France» reia această frumoasă idee cu dorința de a asocia restaurante din cele patru colțuri ale lumii.

Peste 1000 de chefi de pe cinci continente vor aduce din nou un omagiu excelenței bucătăriei franceze și valorilor sale printr-un meniu specific: rețete inspirate din savoir-faire-ul francez.

Operațiunea « Goût de France/Good France » face parte din seria de evenimente reunite în programul turistic cultural "Le Grand Tour".

Urmăriți desfășurarea operațiunii « Goût de France/Good France » pe toate cele cinci continente utilizând hastag-ul #GoodFrance pe rețelele de socializare.

Pentru a vedea imagini din culisele pregătirilor « Goût de France/Good France » în România vă invităm pe pagina de Facebook a Ambasadei:

https://www.facebook.com/France.Romania/ și pe contul de Instagram al Ambasadei: https://www.instagram.com/ambasadafrantei/.