Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Călin, despre Schneider și Schuster, cea mai recentă producție ARCUB: ”Pendulăm între comedie și tragedie, într-un spectacol mai actual ca oricând”

mihai_calin.jpg

Mihai Călin
Mihai Călin

În premieră națională, actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki joacă împreună pe scena noului sediu ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, în piesa de teatru Schneider & Schuster, regizată de Lucian Pavel. Premiera oficială va avea loc duminică, 3 aprilie 2016, de la ora 19:30.

În premieră națională, actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki joacă împreună pe scena noului sediu ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, în piesa de teatru Schneider & Schuster, regizată de Lucian Pavel. Premiera oficială va avea loc duminică, 3 aprilie 2016, de la ora 19:30.

Spectacolul Schneider & Schuster ilustrează într-un cadru tragic, înțesat cu momente umoristice, povestea a doi tineri evrei ce vor să înființeze în Polonia un teatru cu un repertoriu bazat pe spectacole cu teme sociale, de actualitate, neștiind că această mișcare îi va conduce ușor către capcana lagărelor de concentrare și ulterior către aventura vieții lor.

E un spectacol care pendulează între comedie și tragedie și încercăm să rememorăm câteva moment ale secolului XX, într-un context istoric în care cred că este binevenit acest lucru. Nu vorbim doar de doi actori evrei în timpul Holocaustului, aceste lcururi sunt atinse oarecum, dar nu ne-am propus să ne adâncim în tragedia acelui moment. În istoria secolului XX sunt multe situații în care nu numai evreii s-au întâlnit cu momente dramatice. Genocid, jihad și alte nenorociri au existat nu doar secolul trecut. Se întâmplă și astăzi și de aceea subiectul piesei mi se pare de actualitate oricând. Este o meditație despre ce înseamnă actorul și teatrul. Noi nu putem să schimbăm oamenii sau lumea, ci doar să fim împreună cu publicul și să-i oferim câteva momente de plăcere și meditație. Noi jucăm cu foarte mult entuziasm și sper ca asta să se transmită publicului și publicul să plece cu starea aceasta de la spectacol, dar în același timp și cu o reflecție asupra a ceea ce este important în viață: prietenia, iubirea”, spune actorul Mihai Călin.

Piesa de teatru, regizată și ilustrată muzical de actorul Lucian Pavel, a fost scrisă în anul 1993 de Joshua Sobol și s-a jucat cu succes în numeroase teatre din Elveția, Germania sau Suedia. Costumele și decorurile piesei sunt realizate de scenograful Mihai Păcurar, iar mișcarea scenică poartă semnătura coregrafei Silvia Călin.

”Mi-a plăcut foarte mult piesa lui Joshua Sobol, e un scriitor foarte important și a fost probabil cel mai dificil proiect al meu din utlimii ani. Mă bucur că m-am întâlnit cu textul acesta și cu Rchard Bovnoczky, pe care îl știam de multă vreme dar nu lucrasem împreună. Cred că putem dezvolta în continuare proiectul, pentru că este unul din actorii care lucrează la rol încontinuu, nu îl fixează odată cu primul spectacol și apoi repetă același lucru. În ce privește coregrafia, mă bucur că am lucrat cu Silvia, soția mea. Ca și la Năpasta, de la Teatrul Național, în regia lui Radu Afrim, mi-a fost un mare sprijin ”, mărturisește actorul.

”Piesa este o cronică dramatică inteligentă, povestită cu detașare, plină de farse. Ale istoriei, ale profesiei artei actorului, ale vieții. O călătorie în timp despre prietenie, despre confruntarea cu crizele majore ale istoriei și ale vârstei personajelor, toată înțesată cu un umor nebun. E despre umor. Și mai ales despre hazul cu care te privești în fiecare zi, chiar dacă festele pe care ți le joacă viața, istoria, pot fi fatale. Dacă îți lipsește acel umor sau îl rătăcești, ești pierdut”, spune regizorul Lucian Pavel.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete ARCUB, aflată pe strada Lipscani, nr. 84-90. Prețul unui bilet este de 50 de lei, iar pentru studenți, elevi și pensionari, prețul biletului este 25 de lei.

Detalii pe www.arcub.ro.

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. În 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival și al Zilelor Bucureștiului.