Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiecția filmului Soarele negru în expoziția Colecţia de Artă Veche Românească. 150 +

henri_trenk_epitaf_de_la_manastirea_hurezi_-_acuarela_si_guasa_cu_accente_de_creion_pe_hartie.jpg

Henri Trenk, Epitaf de la Mânastirea Hurezi - Acuarela și guasa cu accente de creion pe hârtie
Henri Trenk, Epitaf de la Mânastirea Hurezi - Acuarela și guasa cu accente de creion pe hârtie

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, orele 17.00, va avea loc prima proiecţie a filmului în cadrul expoziţiei Colecţia de Artă Veche Românească. 150 + la Muzeul Naţional de Artă al României, în corpul Ştirbei Vodă. Aceasta va fi precedată de o dezbatere a sa la care vor participa doamna Iaromira Popovici, fiica regizorului, domnul Călin Căliman, critic de film, şi domnul Radu Răutu, colaborator al regizorului, care va fi moderată de doamna Emanuela Cernea, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Cu o săptămână înainte de sărbătorile pascale, Muzeul Naţional de Artă al României are bucuria de a prezenta publicului filmul documentar Soarele Negru, inspirat de capodoperele Colecţiei de Artă Veche Românească.

Filmul, realizat în 1968 de regizorul Slavomir Popovici, transformă mesajul artistic al broderiilor medievale cu tema Plângerii într-un poem cinematografic ce rescrie povestea timpului segmentat dramatic de vârstele vieţii şi ale istoriei.

Prima proiecţie a filmului în cadrul expoziţiei Colecţia de Artă Veche Românească. 150 + se va desfășura la Muzeul Naţional de Artă al României. Aceasta va fi precedată de o dezbatere a sa la care vor participa doamna Iaromira Popovici, fiica regizorului, domnul Călin Căliman, critic de film, şi domnul Radu Răutu, colaborator al regizorului, care va fi moderată de doamna Emanuela Cernea, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Întâlnirea va avea loc în expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150 + deschisă până pe 30 aprilie la Muzeul Naţional de Artă al României, în corpul Ştirbei Vodă.  
 
Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la [email protected].

Accesul la eveniment este liber.

Filmul va fi reluat în Săptămâna Mare (27 – 30 aprilie) în intervalul 10.00 – 18.00, iar vizitarea expoziției în această perioadă este gratuită.

***
 
Expoziția Colecţia de Artă Veche Românească 150+
își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și în același timp să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Totodată, expoziţia pune în dialog desenele realizate de Trenk şi capodoperele artei medievale care le-au inspirat pe artist în urmă cu 150 de ani.

Sunt prezentate piese inedite din colecția de Artă Veche Românească, care și-au recuperat "istoriile personale" în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii realizate în atelierele curţii domneşti brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistrița.

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României,

Intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3
Tarif: 10 lei (cu reducerile obișnuite)