Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Europei, sărbătorită la metrou

Reprezentanța Comisiei Europene în România, alături de 11 ambasade și institute culturale reprezentând state membre ale Uniunii Europene, invită publicul larg să sărbătorească Ziua Europei și în acest an în cele mai importante stații de metrou. Evenimentul ”Metro Europe” va avea loc în data de 9 mai, în intervalul orar 12.00 – 17.00.

El beneficiază de susținerea Metrorex și este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret.

Programul_evenimentului.docx

Fără a incomoda accesul trecătorilor, 11 stații de metrou vor fi amenajate și semnalizate cu însemne ale statelor membre UE, care vor derula acțiuni speciale pentru călători sau cei care vor dori să se afle într-o stație de metrou, special pentru acest eveniment. Între acestea se numără: expoziții, oferirea de materiale informative privind cultura și tradițiile unor țări europene, recitaluri muzicale, proiecții de videoclipuri, spectacole de stradă, tombole etc.

Astfel, de Ziua Europei, următoarele stații vor fi amenajate potrivit specificului fiecăreia dintre țările de mai jos:

Piața Unirii 1 – România, Crângași – Austria, Piața Victoriei 1 – Croația, Eroilor-Operă – Finlanda

Piața Romană – Germania, Piața Unirii 2 – Irlanda, Piața Universității – Italia, Piața Victoriei 2 – Lituania, Gara de Nord – Malta, Pipera – Olanda, Titan – Slovenia

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România reprezintă Comisia Europeană pe plan local şi asigură un flux eficient de informaţii între aceasta şi cetăţenii şi autorităţile României. Viziunea Reprezentanței este aceea a unei Românii europene atât prin calitatea sa de stat membru, cât şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în construcţia europeană. Misiunea RCE este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.
Ziua Europei – 9 mai

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ceea ce ministrul francez a propus atunci a fost crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

În 1985, liderii UE, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.