Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia la Romanian Design Week

Cele mai interesante exemple de design provenit din țările Grupului de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) și inspirat din materiale tradiționale și motive populare, inclusiv din regiunea Carpaților, pot fi văzute la București în perioada 21-27 mai 2016. Expoziția „Designul la origini”  va fi găzduită de NOD Makerspace (Splaiul Unirii , nr. 160).

Vernisajul expoziției „Designul la origini” va avea loc la NOD Makerspace sâmbătă, 21 mai, de la ora 18.00, în cadrul Nopții Muzeelor.

Cele două lumi, a proiectanților și a meșteșugarilor, care funcționează în paralel în societatea contemporană sunt aparent îndepărtate una de cealaltă. Dar dacă drumurile lor se intersectează, au multe să-și ofere reciproc.

Expoziția „Designul la origini”, pregătită de unul dintre cele mai importante centre de design din Polonia - Zamek Cieszyn - și invitată la București de Institutul Polonez, în cadrul Romanian Design Week, dovedește acest lucru. Expoziția arată efectele cunoașterii de către designeri a unor lumi necunoscute lor anterior, dar și efectele  întâlnirii lor cu maeștri ai meșteșugului, oameni pentru care materiale precum lâna sau lemnul nu au secrete.

Fiecare întâlnire a fost o ocazie pentru a stabili legături, a cunoaște istorii, a dobândi deprinderi, în urma cărora au rezultat produse și chiar servicii noi.  „Călătorind spre origini”, designerii au descoperit tehnici tradiționale și materiale naturale despre care să vorbească într-un limbaj apropiat publicului contemporan.

Expoziția prezintă produse și servicii care au luat naștere în cadrul a două proiecte realizate în Polonia: „Wool Design. Carpathians” și „Designul la origini. Lemnul”.

Wool Design. Carpathians
Carpații au o tradiție bogată în prelucrarea lânii și fabricarea de produse din lână. De secole, păstoritul a a stat la baza gospodăriei țărănești în această regiune, modelând cultura materială și spirituală a locuitorilor. De aici ideea de a invita designeri și grupuri de proiectanți din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria care să inventeze suveniruri originale, create pe baza materiilor prime locale. Grație colaborării cu meșteșugarii din zona Munților Beskizi, aceștia au putut cunoaște și învăța tehnici legate de prelucrarea lânii de oaie, cum ar fi torsul, țesutul, confecționarea de obiecte din pâslă, vopsitul. Astfel au luat naștere proiecte care dezvăluie în fața noastră posibilitățile și caracteristicile uitate ale lânii din Beskizi.  

Designul la origini. Lemnul
„Trówła” - ladă de zestre bogat ornamentată, numită astfel în zona Cieszyn din Silezia - a devenit un pretext pentru întâlnirea designerilor cu meșteșugari, creatori populari, artiști, buni cunoscători ai regiunii Munților Beskizi. Experiențele acumulate în timpul vizitelor la atelierele meșteșugărești, la galeriile și muzeele din regiune s-au transformat în proiecte de autor. Punctul de  plecare a fost trówła, care nu este doar o piesă de mobilier destinată păstrării obiectelor celor mai de preț, dar și depozitara memoriei generațiilor anterioare și a valorilor importante pentru acestea.

Întâlnirile dintre designeri și meșteșugari, în urma cărora au luat naștere cele două părți ale expoziției prezentate la București, au fost inițiate de Zamek Cieszyn – centru polonez de design și antreprenoriat. Acesta funcționează de 11 ani la Cieszyn, la granița polono-cehă, într-o regiune cu bogate tradiții meșteșugărești pe care se străduiește să le exploreze și să le redescopere.

Anul acesta, Grupul de la Vișegrad, organizație creată în anul 1991 de către președinții Poloniei, Cehoslovaciei și Ungariei sărbătorește 25 de ani de la înființare.

Expoziția Designul la origini
Obiecte provenite din colecția centrului de design Zamek Cieszyn din Polonia
21 – 27 mai 2016

NOD Makerspace (Splaiul Unirii, nr. 160)
Vernisaj: sâmbătă, 21 mai, ora 18.00