Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spectacolul Meșterul Manole, la Teatrul Odeon

Balada populară românească, despre Meșterul Manole, a devenit un impresionant spectacol de teatru, în interpretarea artiștilor și muzicienilor din Polonia. Spectacolul va avea o  reprezentație unică în România, la Teatrul Odeon din București, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30.

Spectacolul este rodul imaginației regizorului Darek Błaszczyk și a muzicianului Jacek Hałas, plecând de la fascinaţia pentru legenda a Meșterului Manole și pentru tradițiile muzicale ale Carpaților.

Ei au transformat această poveste, despre un om sfâșiat de dragoste și de dorința de a crea lucruri mărețe, într-un spectacol de teatru radiofonic. Apoi, cu ajutorul lui Zbyszek Olkiewicz, a devenit o montare pentru scenă, sau, mai bine spus, „un ritual scenic, un performance și un concert în același timp”.

Baza spectacolului este cântul arhaic, alături de sunetul instrumentelor populare, în interpretarea virtuozilor muzicii tradiționale din Polonia. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie și cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului „Două Teatre”, din Sopot, și a fost prezentat în festivalurile Prix Marulič  (Hvar, Croația) și Prix Italia, 2014.

Spectacolul se joacă în premieră, în România, cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix NOVA (31 mai - 4 iunie 2016), în parteneriat cu Teatrul Odeon și Institutul Polonez din București. Grand Prix NOVA se află sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Darek Błaszczyk este regizor de teatru, film, televiziune și radio. A absolvit Istoria artei, la Universitatea din Varșovia. A pus în scenă și pe peliculă, printre altele, textele lui Rilke, Cioran și Grossman.

Jacek Hałas este instrumentist, cântăreț și compozitor. În afară de implicarea în mai multe proiecte artistice și muzicale, se ocupă de cercetarea și popularizarea tradițiilor muzicale populare și arhaice.

Zbyszek Olkiewicz este actor și regizor, din anul 1974 legat de celebrul grup de teatru plastic „Akademia Ruchu”, din Varșovia, împreună cu care creează spectacole, happeninguri și performance-uri. Lucrează în Polonia, Rusia, Spania și  Argentina.

Meșterul Manole

Regia și scenografia: Darek Błaszczyk, Zbyszek Olkiewicz; muzica: Jacek Hałas

Teatrul Odeon, Sala Studio, sâmbătă, 4 iunie 2016, ora 19.30

Durata: 50 min.

Spectacolul este supratitrat în limba română.