Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cumințenia Pământului nomadă, lucrarea de artă performativă semnată de Alexandra Pirici, revine la MNAR

cumintenia_pamantului_nomada.jpg

Cumințenia Pământului nomadă la MNAR
Cumințenia Pământului nomadă la MNAR

Miercuri, 1 iunie 2016, începând cu ora 17.00 revine la Muzeului Naţional de Artă al României, în sala Brâncuși a Galeriei Naționale, lucrarea de artă performativă Cumințenia Pământului nomadă semnată de Alexandra Pirici.

Construcția coregrafică operează cu relația dintre obiectul artistic și conotațiile politice ale sensurilor mai mult sau mai puțin arbitrare cu care specialişti reputați au încărcat lucrarea Cumințenia Pământului realizată de Constantin Brâncuși în 1907.

Cumințenia Pământului nomadă este o lucrare imaterială care aduce sensuri noi sculpturii lui Brâncuși.

Lucrarea face parte din expoziția Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră, deschisă la parterul corpului Știrbei al MNAR.

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny și Alina Petrescu prezintă poveștile Cuminţeniei într-un info-point documentar. I

nfo-point-ul este completat cu o expoziție de artă contemporană, care aduce o dimensiune actuală artei brâncușiene.

Expun: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici.

„Intervenția performativă ia ca punct de referință sculptura Cumințenia Pământului de Constantin Brâncuși și propune o extensie din esențial, universal și singular înspre multiplu, specific și transistoric.” (Alexandra Pirici)

Alexandra Pirici este o artistă care lucrează nedisciplinat, între coregrafie, artă vizuală și muzică.

Lucrările sale au fost prezentate, printre altele, la Bienala de la Veneția (Pavilionul României în 2013 împreună cu Manuel Pelmuș), Muzeul de Arta Modernă - Centrul Pompidou Paris, Manifesta 10 – Bienala de Artă Europeană,  Van Abbemuseum Eindhoven, Nationalgalerie – Berlin, The 12th Swiss Sculpture Exhibition, Museum of Modern Art – Warsaw, Museum der Moderne Salzburg, Tate Liverpool, Museum M Leuven, Off Biennale Budapesta, Hebbel am Ufer – Berlin, Bass Museum of Art – Miami, Baltic Circle Helsinki.

Lucrarea sa performativa pentru spatiul public, „Monument to Work”, a fost achiziționată de statul suedez prin Public Art Agency.

Alexandra Pirici participă în 2016 la a noua ediție a Bienalei de la Berlin, iar în 2017 este invitată în expoziția internațională decenala Skulptur Projekte Muenster.