Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nae Caranfil, Ambasadorul Audience Award Film Festival

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Între 10 și 12 iunie va avea loc la București prima ediție a Audience Award Film Festival care va proiecta filme răsplătite cu premiul publicului în marile festivaluri ale lumii, care conferă asemenea distincții: Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF precum și alte filme cu mare impact la public.

Proiecțiile vor avea loc în aer liber în curtea TIAB (str. Arthur Verona, nr. 17) și la cinema Elvire Popesco (Bulevardul Dacia, nr. 77), festivalul fiind organizat în parteneriat și în aceeași perioadă cu Street Delivery.

Ambasadorul primei ediții a festivalului va fi Nae Caranfil, care va prezenta totodată și filmul de deschidere al festivalului, comedia iconică a lui Woody Allen, Zelig, proiectată pentru prima oară în România pe marele ecran.

Nae Caranfil: Premiile publicului seamănă cu alegerile libere - se dau pe bază de vot, de obicei anonim, de către oameni care nu se cunosc între ei și n-au reticențe în a-și exprima gustul personal. "Ștampila" (în cazul de față un sistem de notare) se aplică la cald, la sfârșitul fiecărei proiecții, spre deosebire de verdictul unui juriu oficial care dezbate palmaresul câteva ore în ziua sau pre-ziua galei de închidere; atunci, la capătul unei săptămâni sau chiar mai mult de proiecții, impresiile s-au mai estompat. Filmul distins cu "premiul publicului" este un câștigător incontestabil. Cel premiat de juriu poate fi (și de multe ori chiar este) rezultatul unui compromis.

Festivalul va prezenta în premieră în România filmul James White, unul dintre preferatele publicului la ediția din 2015 a celui mai mare festival independent de film din SUA – Sundance FF, festival inițiat de Robert Redford. James White, aflat în 2015 în selecția oficială a Festivalului  Internațional Toronto, precum și în cea a Festivalului Internațional de Film Locarno, a fost distins în același an cu Premiul Publicului și la AFI Fest, obținând astfel recunoașterea excelenței sale artistice.

Cineastul Josh Mond, cunoscut pentru producția filmelor Simon Killer (2012) și Martha Marcy May Marlene (2011), spune povestea unui tânăr new-yorkez care depune toate eforturile pentru a-și controla acțiunile auto-distructive și a-și reorganiza viața haotică, în încercarea de a fi alături de mama sa care se luptă cu o boală necruțătoare. "James White este o dramă interpretată visceral, ale cărei bogate texturi vizuale și sonore intensifică scufundarea în viața dezordonată a protagonistului”, comentează ”The Hollywood Reporter”.

Filmul îi aduce la un loc, în rolurile principale, pe actorii Christopher Abbott și Cynthia Nixon, aceasta din urmă fiind cunoscută publicului larg mai ales pentru rolul Mirandei Hobbes din popularul serial american Sex and the City.

Cynthia Nixon, câștigătoare a multiple premii Emmy, Tony și Grammy, reușește să creeze în James White o figură maternă plină de grație, emoție, candoare, complet lipsită de orice urmă de vanitate.

Christopher Abbott, cu care regizorul a mai colaborat și pentru producția Martha Marcy May Marlene (2011), este una dintre cele mai promițătoare descoperiri ale Hollywood-ului, din ultimii ani. El a jucat în filme precum Criminal Activities (alături de John Travolta), A Most Violent Year și The Sleepwalker. În James White, el reușește să ofere o interpretare autentică, zugrăvind fidel în fiecare secvență mesajul central al filmului: poți evita să înfrunți realitatea doar pentru o perioadă limitată, mereu te va prinde din urmă.

Programul complet al proiecțiilor va putea fi consultat în curând pe www.filmedefestival.ro.

Biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Elvire Popesco, pe Eventbook.ro și la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Audience Awards Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, finanțat de Centrului Național al Cinematografiei, realizat cu sprijinul Apa Nova și având ca parteneri: Ambasada Franței, Institutul Francez, Cinema Elvire Popesco, TIAB, Fundația Cărturești, Street Delivery, Institutul Cultural Român, CINETIc UNATC „I.L. Caragiale”, Perucidefilm.ro

Pentru informații suplimentare, puteţi scrie pe [email protected].