Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filip Florian la Festivalul Dunapest, Ungaria

Vineri, 17 iunie, începând cu ora 17.00, Filip Florian va susține o lectură publică în cadrul Festivalului Dunapest, Budapesta, alături de scriitorii Attila Bartis și György Dragomán. Cel mai recent roman al scriitorului Filip Florian a apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, în anul 2012 (ediția a II-a, 2015), şi în format digital.

Lectura, care va avea loc pe un vas, va fi urmată de o discuție moderată de Szegő János.

Autorul va citi fragmente din romanul Toate bufnițele, apărut de curând în limba maghiară, cu titlul Mint minden bagoly, la Editura Bookart, în traducerea lui Demény Péter.

Literatura lui Filip Florian este deja cunoscută în Ungaria, romanele Degete mici (Kisujjak, 2008) și Zilele regelui (A király napjai, 2009) au apărut la Magvető, ambele în traducerea lui Karácsonyi Zsolt, în vreme ce Băiuțeii (Kölyök utca, 2014) a apărut la Bookart, în traducerea lui Lövétei Lázár László.

Festivalul Dunapest se va desfășura în perioada 16-18 iunie 2016, în diverse localități situate de-a lungul Dunării, dar și pe apă, și își propune să promoveze dialogul intercultural și să evidențieze relația dintre Dunăre și orașele situate de-a lungul fluviului.

Mai multe detalii despre festival:dunapest.hu/hu.

Cu titlul Alle Eulen, romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, a fost publicat de curând și în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht.

Romanul Toate bufnițele a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013 și se află pe lista de bestselleruri a Editurii Polirom.

Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori români, s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză.

În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (patru ediții). Zilele regelui (2008), cel de-al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum“ acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în douăsprezece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető și Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Bokvennen (Norvegia), Altin Bilek (Turcia) şi Animar (Egipt).