Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferința ”Argint și perle în pictura orientalistă”, eveniment conex al expoziției ”Oglinzile Orientului” la MNAR

cordon_sec._xix_imperiul_otoman_mnar.jpg

Cordon (sec. XIX, Imperiul Otoman), MNAR
Cordon (sec. XIX, Imperiul Otoman), MNAR

Muzeul Național de Artă al României vă invită să participați sâmbată, 16 iulie, de la ora 12.00, la conferința ”Argint și perle în pictura orientalistă”, susținută de dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în Arta Veche Romanească.

Evenimentul este organizat în cadrul expoziției  ”Oglinzile Orientului”. Punctul de plecare al conferinței îl constituie atât bijuteriile expuse, cât și cele reprezentate în lucrarile din expoziție – se vor discuta modalitățile în care erau purtate, simbolistica lor, tehnica și modalitățile de realizare.

Călători la Constantinopol și în Asia Mică, în Balcani, nordul Africii, Persia și, uneori, până în Extremul Orient, pictorii orientaliști surprind exoticul peisajului, interioarelor și atmosferei.

Pătrundeți alături de ei în spații ale intimității, priviți desfășurându-se ritualuri fascinante, descoperiți veșmintele și bijuteriile coborâte din poveștile unei culturi îndrăgostite de decorativ.

Argint, perle și corali – materiale cu rezonanță, aproape sonore, în care poți citi discret pașii cadânelor în dans, soarele aspru și vârtejurile de nisip, fântânile deșertului și incantațiile muezinilor. Cercei și coliere, brățari și podoabe de păr, inele, colane și paftale, toate sunt expresii ale cultului naturii și pun în valoare feminitatea, fie că sunt purtate cotidian sau în ocazii ceremoniale.

Mari maeștri ai picturii române - Theodor Aman, Carol Popp de Szathmary, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Stefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Darascu, Victor Brauner – ne invită să intrăm în jocul de oglinzi al Orientului, seducator și periculos, pe jumătate imaginație, pe jumatate istorie, descoperind atmosfera îndepartată a perioadei fanariote, a Dobrogei și Balcicului, a magicului Constantinopol, dar și a Orientului Apropiat.

****

Pentru a participa la eveniment, este necesar să faceți o rezervare prin e-mail la [email protected] sau la telefon 021.314.81.19 până vineri, 15 iulie, ora 16.00.

Biletul de acces costă 10 lei și include vizitarea expoziției ”Oglinzile Orientului”, deschisă până pe data de 25 septembrie 2016, la parterul Galeriei Naționale.