Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziția Pierre Alechinsky și scriitorii la MNAR

Muzeul Național de Artă al României, Delegația Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière organizează în perioada 29 septembrie 2016 – 31 ianuarie 2017 expoziția de grafică Pierre Alechinsky și scriitorii.

În fiecare an, începînd din 2002, Muzeul Naţional de Artă al României a găzduit în spaţiile sale câte o expoziţie realizată în colaborare cu o instituţie culturală din Valonia-Bruxelles.

Anul acesta, Centrul Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière ne propune o incursiune în universul creaţiei lui Pierre Alechinsky, printr-o selecţie de lucrări rezultate din colaborarea cu scriitori precum Michel Butor, Eugène Ionesco, François Nourissier sau Emil Cioran.

Expoziția Pierre Alechinsky și scriitorii aduce în prim-plan opera unui artist de incontestabilă anvergură internațională, problematizată din unghiul imagine – text. Este vorba de un număr de 66 de opere de grafică – ilustrație de carte, afiș, gravură – realizate în intervalul 1967-2007 și configurate în jurul raportării sale, deopotrivă artistice și intelectuale, la operele unor scriitori consacrați.

Născut la Bruxelles în 1927, Pierre Alechinsky s-a specializat în ilustraţia de carte, studiind tipografia, fotografia şi tehnicile de imprimare la Şcoala naţională superioară de Arhitectură şi Arte vizuale din La Cambre (Bruxelles).

Este unul dintre reprezentanţii majori ai artei belgiene de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dincolo de colaborarea din anii 1949 - 1951 cu faimoasa grupare internațională CoBra, Pierre Alechinsky s-a impus în arta contemporană a ultimei jumătăți de secol ca artist complex – pictor, grafician, poet – preocupat de relația intimă dintre formă, configurație, semn și grafem.

Expoziția dedicată lui Pierre Alechinsky, care va împlini 89 de ani pe 19 octombrie, este organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière și Muzeul Național de Artă al României în cadrul Programului de cooperare între Valonia-Bruxelles și România.

Sursa: Muzeul Național de Artă al României