Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferința ”Confluențe Brâncuși-Eminescu” la MNAR

mnar_bun.jpg

Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române
Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române
Image source: 
art.museum.ro

Muzeul Național de Artă al României vă invită marți, 18 octombrie 2016, orele 18.00, în sala de conferințe din Corpul Central (intrarea A2), la prelegerea Confluențe Brâncuși-Eminescu, suținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române.

Este cea de-a doua expunere dintr-o serie mai amplă dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, care se înscrie într-o linie de programe care vor fi organizate la MNAR în zilele de luni și marți când spațiile expoziționale sunt închise.

„Prelegerea anterioară, consacrată Cumințeniei Pământului, Sărutului și Rugăciunii, a oferit o mostră de valorizare modernă a arhetipurilor iudeo-creștine. Prelegerea de față inaugurează exegeza unor motive inspirate de lirica eminesciană. Odată cu Domnișoara Pogany, urcăm spre piscuri de imaginar emblematice acestei părți de lume modernă: tema morții Satanei, așa cum o închipuie Eminescu și Brâncuși, se oferă drept perfect complementară temei morții lui Dumnezeu, imaginată de un Nietzsche prin Așa grăit-a Zarathustra (1883)”. (Matei Stîrcea-Crăciun)

Dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, s-a specializat în abordări de antropologie simbolică a artei abstracte și propune o nouă metodă în critica de artă : hermeneutica endogenă.

Pentru a vă înscrie la acest eveniment, trimiteți un e-mail la programări@art.museum.ro sau sunați la telefon 021.314.81.19. Preț bilet: 10 lei.

Sursa: Muzeul Naţional de Artă al României