Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziția IA AIDOMA se prelungește la MȚR

semne_cusute_mtr.jpg

Expoziția IA AIDOMA la MȚR
Expoziția IA AIDOMA la MȚR
Image source: 
MȚR

Semne Cusute și Muzeul Național al Țaranului Român anunța prelungirea expoziției "IA AIDOMA" pâna duminica, 8 ianuarie 2017. Expoziția s-a bucurat de o recepție favorabila, atât în mediul online, cât și pentru publicul vizitator, a provocat și stârnit bucuria, dar și curiozitatea vizitatorilor de a revizita un patrimoniu excepțional, reconstituit cu pasiune și meșteșug de comunitatea Semne Cusute.

40 de cămăși românești, ce se află păstrate peste granițe, în marile muzee ale lumii, au fost aduse „acasa” și în timpul prezent prin replici numite „aidoma”.

Este singurul fel în care aceste cămăși pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind ca originalele nu sunt expuse în expozițiile permanente, ci sunt pastrate în depozitele acestor muzee.

Cele 33 de autoare care le-au readus la viață sunt membre ale comunității SEMNE CUSUTE în ACȚIUNE, grup constituit pe Facebook în martie 2014, la inițiativa arh. Ioana Corduneanu, și care numară acum peste 15.500 de membri: prima și cea mai mare șezatoare virtuală.

În prima faza, cămășile au fost identificate în colecțiile: Metropolitan Museum, New York; Muzeul de Textile, Canada; Muzeul Etnografic Geneva; Muzeul de Textile Lyon; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, Sankt Petersburg – dar și în colecții private.

O mare provocare a fost reconstituirea modelelor dupa fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. Apoi, pentru realizarea cămășilor, provocarea a fost rezolvarea ecuației ce ține compoziția în echilibru: adaptarea modelului în funcție de pânza și de fibre, gasirea pasului ideal de cusatura, ritmarea și încadrarea modelelor astfel încât sa rezulte proporțiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii și a materialelor folosite și în trecut: arnici, matase, lânița, fir de aur și argint, panglica fina de cupru suflata cu argint, fluturi de aur. Cămășile s-au lucrat cu puncte de cusatura vechi, folosite la noi înainte de apariția cruciulițelor și a stilului „artizanat”.

Expoziția își dorește sa deschida un orizont nou în ceea ce privește Arta țărănească, demonstrând ca, în 2016, broderia este un „hobby” cât se poate de românesc, de firesc și de urban.

În cadrul expoziției va fi explicat procesul frumos și laborios prin care trece pânza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate ieșite din uz acum 100 de ani, ce au fost recuperate și readuse în actualitate, în cadrul grupului de cusut.

Expoziția demonstrează că oamenii au nevoie de muzee: pentru a se inspira, pentru a se regăsi, pentru a învața, pentru a se exprima, pentru a socializa.

Va puteți minuna de asemănarea cămășilor, comparându-le cu pozele originalelor, pâna pe data de 17 decembrie.

Expoziția va putea fi vizitata la Sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Național al Țăranului Român, pâna pe 8 ianuarie 2017, între orele 10.00 și 18.00. Luni este închis.
Intrarea este libera.

IA AIDOMA
3 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, Sala Tancred Bănățeanu
Muzeul Național al Țăranului Român

Sursa: Muzeul Național al Țăranului Român