Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce avantaje aduce jucătorilor licenţierea locală a operatorilor de jocuri de noroc online

onjn-feature.png

Sursa imaginii: 
ponturi-bune.ro

Piaţa românească de jocuri de noroc online a devenit, de aproximativ un an, reglementată şi mai ales funcţională, jucătorii având acces la operatori licenţiaţi local de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Nu doar că există aşadar un cadru legal clar, ci totul funcţionează corect într-o piaţă în creştere accelerată, dinamică alimentată de interesul tot mai mare al românilor pentru tehnologie si pentru mutarea unor activităţi uzuale din mediul offline, spre online - inclusiv partea de divertisment.

De tot acest cadru beneficiază atât jucătorii, cât şi operatorii. Companiile profită de predictibilitate pe piaţă şi au încredere să investească local, să aloce bugete pentru dezvoltarea platformelor şi pentru partea de marketing şi publicitate. Jucătorii au parte astfel de platforme mai sigure (indiferent că aleg pariuri sportive, poker sau jocuri de cazino), de experienţe mai plăcute şi în acelaşi timp sunt mai bine informaţi. Jocul este mai plăcut şi mereu în siguranţă, inclusiv în ceea ce priveşte managementul banilor.

Nu în ultimul rând, concurenţa onestă dintre operatori se traduce prin oferte promoţionale, concursuri şi avantaje suplimentare pentru clienţi, aşa cum se întâmplă şi pe segmentul offline al jocurilor de noroc şi chiar pe orice nişă de retail. Beneficiile clienţilor sunt chiar mai consistente online, căci aici există o concurenţă mult mai intensă, la fel ca în comerţul electronic: este extrem de simplu pentru clienţi să compare ofertele pe internet şi să treacă de la un operator la altul.

Privind situaţia în ansamblu, ca parte dintr-un puzzle mai amplu, se poate spune că avantajele sunt generate în întreaga economie locală, deci orice român are beneficii cel puţin indirecte din acest proces complex prin care a trecut piaţa de gaming online în ţara noastră. Se încasează bani la bugetul de stat din taxe şi impozite, creşte numărul de locuri de muncă pe plan local şi evident se constată şi avantaje pe verticală: multe alte companii care oferă servicii operatorilor de jocuri de noroc (în special în publicitate) au încasări mai mari şi acestea la rândul lor generează creştere economică.

ONJN a oferit iniţial licenţe cu caracter provizoriu (durată de un an) pentru aproximativ 20 de operatori de jocuri de noroc. Ulterior s-a trecut la acordarea de licenţe pe termen de 10 ani, iar printre primele companii care au primit în 2016 o astfel de licenţă se remarcă cea care operează celebrul brand PokerStars, cel mai mare website de poker online din lume, care şi-a asociat imaginea cu sportivi de top precum Cristiano Ronaldo şi Neymar Jr.

Mecanismul de licenţiere locală, obligatoriu pentru operatorii de jocuri de noroc din România, poate fi considerat un succes în acest moment, pe segmentul online activând atât companii locale, cât şi companii cu multă experienţă internaţională în domeniu. Trebuie subliniat faptul ca orice român cu vârsta de cel puţin 18 ani poate accesa astfel de conţinut de divertisment online doar pe websiteuri cu licenţă în ţara noastră, conform prevederilor din legislaţia locală.