Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programul Opere în prim plan la MNAR

portretul_lui_rodin_mnar.jpg

Camille Claudel, Sculptorul Rodin pictând, MNAR 2017
Camille Claudel, Sculptorul Rodin pictând, MNAR 2017
Image source: 
MNAR

Sculptorul Rodin, pictând, o operă de artă realizată de Camille Claudel la finalul secolului al XIX-lea va fi lucrarea care va deschide în acest an seria de conferinţe Opere în prim plan. Sculptura va fi expusă temporar în Galeria de Artă Europeană, sala dedicată artei moderne franceze, în perioada 1 martie - 4 iunie 2017 la Muzeul Național de Artă al României.

Lucrarea expusă va reprezenta punctul de plecare al conferinței Artistul şi imaginea sinelui, susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, care va analiza această sculptură în contextul (auto)reprezentării de sine a artistului, din perspectiva mai largă a discuţiei despre statutul creatorului şi, în conexiune cu alte reprezentări similare.

”În timp, profilul artistului s-a conturat treptat, prin intermediul remarcilor unor istorici, scriitori şi filozofi, dar şi prin intermediul unor imagini, portrete sau autoportrete realizate ei înşişi. Un punct culminant al acestor dezbateri/reprezentări îl constituie epoca modernă, în special a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o perioadă în care statutul artistului a dobândit un profil distinct, marcat de o personalitate pregnantă, derivată din ideologia geniului romantic. În acest context, profilul unic pe care Camille Claudel îl conferă sculptorului Auguste Rodin în această mică sculptură, unicat în lume, are un caracter aparte.”, a explicat dr. Mălina Conțu.

În paralel, prilejuită de expunerea sculpturii lui Camille Claudel, va avea loc şi o reprezentaţie de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze, o punere în scenă a piesei lui Georgette Garbès Putzel întituală Fugato Labile, un spectacol al Asociaţiei Femeilor din Teatru IF.../DACĂ …PENTRU FEMEI. Datele acestui eveniment vă vor fi prezentate ulterior.

Prelegerea va avea loc, sâmbătă, 25 martie, ora 18.00 fiind reluată miercuri, 3 mai, ora 16.00.

Înscrierea se face prin e-mail la adresa [email protected] sau la numarul de telefon 021.314.81.19.

Artistul şi imaginea sinelui
Sculptorul Rodin, pictând de Camille Claudel, 1894
Galeria de Artă Europeană, sala 12, Muzeul Național de Artă al României

Sâmbătă, 25 martie 2017, ora 18.00 -  Tarif: 15 lei
Miercuri, 3 mai 2017, ora 16.00 -  Intrare liberă

Sursa : Muzeul Național de Artă al României