Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzicienii de jazz ai momentului, Lucian Ban și Mat Maneri pe scena ARCUB, la Transylvanian Concert

Afiș pianistul Lucian Ban și violistul american Mat Maneri la Transylvanian Concert, pe scena ARCUB

Transylvanian Concert - European Tour 2017 îi aduce pe scena ARCUB pe unii dintre cei mai activi și actuali muzicieni de jazz ai momentului: pianistul new-yorkez de origine română Lucian Ban și celebrul violist american Mat Maneri, joi 27 aprilie, ora 19.30 la ARCUB – Gabroveni.

De la tradiție la avangarda, de la Enescu la blues, de la doina la muzica microtonala și compoziții de jazz modern, Transylvanian Concert este un album aclamat de publicații internationale, precum New York Times și The Guardian.

Dupa colaborarea în cadrul proiectului Enesco Re-Imagined (2009), pianistul Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri, lansează în 2013, la legendara casa de discuri ECM Records, Transylvanian Concert – album ce câștiga elogiile presei majore din lume și aduce consacrarea internațională pentru muzicianul de origine româna.

În cadrul turneului european 2017(Roma, Veneția, Stockholm, Londra, Valencia, București) vor prezenta și piese de pe următorul album: doine și cântece inspirate din folclorul românesc, blues & spirituals, compoziții proprii, totul trecut prin filtrul jazzului modern și al tradiției muzicii de cameră. Originalitatea și intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni sunt comentate de presa internațională:
 

New York Times
“Un album minunat și nelinistit ce releva pasiunea celor doi muzicieni pentru mister”

The Guardian
“Transylvanian Concert are propria frumuseșe melancolica dar și o neînfrânata exuberanșa”

Mat Maneri (viola)
Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri a redefinit, pe parcursul unei cariere de peste un sfert de secol, rolul și vocea violei și vioarei în jazz și muzica improvizată și este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz contemporan.

Născut în Brooklyn în 1969, Mat Maneri și-a câștigat o reputație internațională de unul dintre cei mai originali muzicieni ai generației sale, lăudat pentru vocea extrem de individuală, pentru mariajul pe care l-a realizat între jazz și muzica microtonală și pentru colaborările sale cu unele dintre numele majore ale muzicii secolului XXI – Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motian. Celebra revista  All About Jazz  îl descrie în termeni fara echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazzului asculta vioara și viola”.
 

Lucian Ban (pian)
Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, sound-ul pianului sau aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner (All About Jazz), Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim sau Keith Jarrett (The Guardian), Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decada” (Bruce Lee Gallanter).

Declarat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „a name to watch”, pianistul și-a câștigat recunoașterea internațională grație unei serii de proiecte și albume de prima mâna, printre care Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretarii lucrărilor lui George Enescu și „Transylvanian Concert” , cu care și-a facut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records în 2013.

În 2016 Sunnyside Records editeaza al 2-lea album al grupului sau ELEVATION „Songs from Afar”, apariție discografică ce aduce pentru prima oară unui muzician de origine română calificativul maxim de cinci stele în celebra revista americana Downbeat Magazine.

Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro și bilet.ro sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimațiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).
 

ARTIST IN RESIDENCE
Având drept tema propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangarda”,  programul ARTIST IN RESIDENCE continua în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi  prezentate în premiera pe scena ARCUB. Programul se remarca printr-o selecșie spectaculoasa de muzicieni români și internaționali.

Evenimente viitoare - Artist in Residence:

  •     11 mai: Young Lions - Young Contemporary Romanian Jazz

act 1 DAN MITROFAN QUARTET // act 2 RAZVAN COJANU U4

  •     28 mai: KIRK KNUFFKE LAMPLIGHTER TRIO
  •     8 iunie: act 1 COREY MWAMBA (UK) // act 2 INNER VOICE TRIO (RO/BRA)
  •     22 iunie: ALEX HARDING & LUCIAN BAN (USA/RO)

Programul ARTIST IN RESIDENCE invita muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidența devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă.

Programul își dorește sa devină o pepiniera pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platforma pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerala de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a aratat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.
 
Detalii pe www.arcub.ro
Puteți descarca aplicația ARCUB: Android și iOS

Misiunea Primariei Municipiului București, prin ARCUB, este sa celebreze moștenirea culturală a orașului și a bucureștenilor, să ocrotească și să promoveze identitațile creative ale metropolei contemporane și sa poziționeze Bucureștiul pe harta culturală a Europei.

De 21 de ani, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București transformă orașul prin intermediul culturii. Festivaluri de tradiție, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu strazile orașului de culoare, muzica și creativitate.

ARCUB. Eveniment. Strada. Teatru. Expoziție. Concert. Festival.
Spațiul de întâlnire pentru arta și cultura Bucureștiului.

Sursa : ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București