Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeu 3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI

Afiș Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI

Începând cu 19 mai 2017, un spațiu expozițional inedit, premergător unui nou concept muzeal, va fi propus bucureștenilor de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) și NOD makerspace.

Un experiment muzeal din viitor în care afli cum locuiesc bucureștenii în prezent

În anul 3017, o misterioasă ,,capsulă a timpului” este găsită: fotografii, interviuri cu bucureșteni, obiecte, date, planuri, toate rezultatele unei cercetări antropologice despre felul în care bucureștenii locuiau în anul 2016.

Curatorii din 3017 descoperă și fac publice în această expoziție nu numai rezultatele cercetării ci și câteva concepte ciudate pe care încearcă să le exploreze: LOCUIRE, ACASĂ, MUZEU.

Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI ne oferă posibilitatea de a părăsi în siguranță familiarul pentru a ne putea privi pe noi înșine cu ochii altuia și a încerca să îl privim pe celălalt cu ochii lui.

Folosim LOCUIREA ca o LUPĂ cu ajutorul căreia putem privi și înțelege probleme profunde ale României la început de secol 21: segregarea socială și spațială generată de sărăcie, dreptul la locuire și efectele dramatice ale încălcării lui, presiunea ,,succesului social” exprimat în achiziționarea și decorarea locuinței personale, retragerea clasei de mijloc în ,,gated communities” și apariția unui discurs despre ,,pericolul” locuirii urbane, consumul accelerat mereu în căutarea ,,noului”, devalorizarea ,,vechiului” și a trecutului perceput, spun antropologii, ca o ,,murdărie simbolică”.

Expoziția are la bază cercetarea și serialul webdocumentar Bucharest Housing Stories realizate în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, (bucharesthousingstories.ro).

Echipa Bucharest Housing Stories a identificat și cercetat șapte tipuri de locuire în Capitală: la bloc, la cămin, în ansambluri rezidențiale, în ghetou, pe stradă, în case naționalizate, în zona periurbană. Toate aceste tipuri de locuire sunt prezente în expoziție printr-o instalație specifică, imagini, fragmente de interviu și obiecte.

Una din vitrinele expozitiei se află la dispozitia vizitatorilor care sunt invitati să aducă obiecte care înseamnă pentru ei ,,acasă” și pe care le-ar vedea păstrate într-un muzeu al viitorului.

Copiii sunt și ei bineveniți. Curatorii au pregătit texte și locuri speciale pentru ei în expoziție, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de experiența muzeală.

Ateliere dedicate vor fi organizate pentru copii pe parcursul expoziției și vor fi anunțate ulterior.

Expoziția va fi vernisată pe 19 mai, ora 19.00, în noul spațiul MATER, sub NOD Makerspace (Splaiul Unirii, nr. 160) și va putea fi vizitată zilnic, între orele 17.00 și 20.00 și duminica între 10.00 și 20.00,  până în data de 19 iunie.

  • Echipa curatorială: Simina Bădică, Iris Șerban, Wolfhouse Productions

  • Design și grafică: Wolfhouse Productions

  • Producție: NOD makerspace - coordonator: Nicolae Lupu

  • Manager de proiect: Dragoș Neamu

Expoziție inițiată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și NOD makerspace și realizată în parteneriat cu Asociația Vira, pe baza proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României

www.bucharesthousingstories.ro

Cu sprijinul: Muzeul Național al Țăranului Român și THE INSTITUTE
Sponsori: Orange, Patrimoniu pentru Viitor

Inițiativă curatorială parte a proiectului ”Noaptea Muzeelor 2017. Din culise”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de proiecte culturale I/2017

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sursa : Rețeaua Națională a Muzeelor din România