Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Călătoria, spectacolul Teatrului Nottara și-a reluat reprezentațiile

spectacolul_calatoria_nottara_2017.jpg

Spectacolul Călătoria, Teatrul Nottara 2017
Spectacolul Călătoria, Teatrul Nottara 2017
Image source: 
Teatrul Nottara

S-a reluat Călătoria, spectacolul Teatrului Nottara, care vă poartă prin orașul București, așa cum l-a imaginat Constantin Abăluță, în regia lui Gavriil Pinte și scenografia Roxanei Ionescu. Ultimele reprezentații vor avea loc în 14 iunie, ora 19.30 și în 19 iunie, ora 19.30.

Teatrul Nottara a reluat, la cererea publicului, un spectacol iniţiatic şi provocator, realizat în vara anului 2015, care se joacă într-un autobuz supraetajat, marca Routemaster Leyland, identic cu cele care circulă pe străzile Londrei.

Spectacolul Călătoria, Teatrul Nottara 2017

Reprezentaţia începe la Institutul Balassi, Institutul maghiar din București (Str. Gina Patrichi nr 8, fostă Orlando), un partener consacrat al Teatrului Nottara.

Cei 34 de spectatori au şansa unei experienţe teatrale unice, făcând cunoștință cu un text sensibil, poetic, interpretat de actori valoroşi ai Teatrului Nottara: Ion Haiduc, Ion Grosu, Dani Popescu, Anca Bejenaru, Cristian Nicolaie, Ioana Calotă, Felicia Gozman Pinte, Cristina Juncu, Alexandra Aga.

Regia este semnată de Gavriil Pinte, scenografia de Roxana Ionescu iar muzica Ioan Dobrinescu. Interpretează Ansamblul „Konick”.

Pe un traseu urban ce aminteşte de zone încărcate de poveşti amoroase, întâmplări ciudate, cu personaje pitoreşti, Călătoria lui Gavriil Pinte este un fel de explorare a unui univers bucureştean agitat, confuz, mai mereu trădat de locuitorii săi, care ne propune să ne hrănim cu noi experienţe.

Autobuzul, după plecarea din faţa Institutului Maghiar Balassi, îşi continuă drumul pe Bulevardul Lascăr Catargiu, se întoarce la Piaţa Romană, continuă spre Piaţa Victoriei, unde este prima oprire pentru o scurtă scenă.

Călătoria merge mai departe apoi pe Bulevardul Aviatorilor, Bd. Mareşal Prezan, apoi la Arcul de Triumf pentru o nouă oprire. Autobuzul îşi reia deplasarea pe Bulevardul Kiseleff, cu întoarcere la Piaţa Presei libere, pentru a reveni pe Bulevardul Kiseleff. Penultima oprire este lângă Şcoala Gimnazială Ion Heliade-Rădulescu, în prelungirea Parcului Kiseleff. 

Ultima scenă se va juca în afara autobuzului, în Piaţa Victoriei. Finalul se desfăşoară în locul de unde începe reprezentația: Institutul Maghiar Balassi.

Povestea: Într-o noapte, unui Ceasornicar îi cade în curte o elice. Omul e derutat. Dar e sfătuit să-şi îndure... elicea şi din acel moment nu se mai teme de nimic din ce ar fi să i se întâmple. Însă, la scurt timp, elicea îi este furată. Din acel moment, Ceasornicarul începe să rătăcească prin oraş. Rătăceşte, rătăceşte şi nu mai nimereşte acasă. După mult timp își regăseşte Fiul, şi el rătăcitor. Împreună caută drumul spre locuinţa lor de demult, spre locul/ paradisul lor pierdut. Începe, astfel, o călătorie dificilă; cei doi trec din nou (înainte?, înapoi?) prin punctele nodale ale rătăcirilor. Sunt însoţiţi în această călătorie-terapie de un grup histrionic. Trec astfel, împreună, pe la cabinete speciale, ateliere modeste şi chiar pe la „baluri electorale”.
 

Este o altfel de odisee... sau o trecere prin infern (unul deloc terifiant, dimpotrivă, umil)... sau o anamneză... o încercare de recuperare a timpului pierdut... o luare de bun-rămas? Cine ştie? Montarea pune spectatorul la încercare... cu convingerea că el, publicul, este un musafir care are dreptul la propriile analogii, la deschideri reale spre propriul său imaginar. Spectacolul fiind unul muzical, pe versurile nostime ale lui Constantin Abăluţă şi pe muzica originală a lui Ioan Dobrinescu, trimite spre călătoria lui Orfeu. Şi toate acestea trebuie să se întâmple... Ceasornicarul va fi, într-un fel sau altul, salvat. Şi nu se ştie dacă asta e mult sau puţin.

Scenariul alcătuit de regizorul Gavriil Pinte după proze şi câteva poeme (cele mai multe şi ele în proză) ale lui Constantin Abăluţă le va aminti unora de umorul unui Daniil Harms sau al lui Urmuz-Demetru-Demetrescu-Buzău.

Teatrul Nottara vă invită la ultimele două reprezentaţii programate în această stagiune:

  • 14 iunie 2017, ora 19:30,

Sala Institutului Maghiar Balassi, București (Strada Gina Patrichi, nr. 8)

  • 19 iunie 2017, ora 19:30,

Sala Institutului Maghiar Balassi, București (Strada Gina Patrichi, nr. 8)
Durata Călătoriei: 2ore (cu patru… popasuri și un... pahar cu vin)

Biletele pot fi achiziționate la Agenția de bilete a teatrului (Bulevardul Magheru, nr. 20) și pe www.nottara.ro

Teatrul Nottara mulțumește Institutului Balassi pentru găzduirea acestui spectacol și pentru generozitatea cu care îi primește de fiecare dată.

Dan-Marius Zarafescu, Teatrolog

Sursa : Teatrul Nottara