Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Istoria spirituală a dansului" cu David Wahl la București și Iași

afis_david_wahl_2017.jpg

Afiș David Wahl - Istoria spirituală a dansului
Afiș David Wahl - Istoria spirituală a dansului
Image source: 
Foto : Philippe Savoir / Design : Ioana Popescu

Dramaturgul și performerul francez, David Wahl, vine în fața spectatorilor români pentru a le povesti în detaliu și cu un irezistibil simț al umorului ceea ce a devenit Istoria spirituală a dansului. Acest one-man-show este al doilea eveniment de neratat din cadrul stagiunii de toamnă-iarnă a proiectului FranceDanse Orient-Express, propus de Institutul Francez din România în parteneriat cu eXplore festival #12. Spectacolul va avea loc la București, pe data de 30 septembrie, la ora 19.30, și la Iași, pe 2 octombrie, la Sala « Teatru la Cub » a Teatrului Național, de la 19.00.

Dansul vorbelor

Dansul, o artă a maleficului sub aparențe candide, înșelătoare… Viciul, boala, demonii își găsesc cel mai prielnic sălaș în corpurile care dansează sau, pur și simplu, nu au astâmpăr. Este ceea ce s-a crezut și s-a spus în anumite epoci din istoria Bătrânului Continent.

Căutător neobosit prin arhivele cele mai diverse, de la cele mai serioase la cele mai neobișnuite, performerul francez David Wahl vine în fața spectatorilor români pentru a le povesti în detaliu și cu un irezistibil simț al umorului ceea ce a devenit Istoria spirituală a dansului.

Acest one-man-show este al doilea eveniment de neratat din cadrul stagiunii de toamnă-iarnă a proiectului FranceDanse Orient-Express, propus de Institutul Francez din România în parteneriat cu eXplore festival #12.

Spectacolul va avea loc la:

  • București, pe data de 30 septembrie, la ora 19.30
  • Iași, pe 2 octombrie, la Sala « Teatru la Cub » a Teatrului Național, de la 19.00.

« Eu fac o muncă de povestitor. Iar un povestitor are nevoie de două lucruri: o atmosferă intimă și un foc în șemineu. Caut dară să aduc această senzație de seară la gura sobei în spectacolele mele », spune David Wahl. O seară la gura sobei, dar într-un cabinet de curiozități, unde întâmplări incredibile, dar adevărate revin la viață.

De la filosofii greci și disprețul lor pentru dans și până la valsul care agită excesiv corpurile oamenilor, trecând prin chorofobie (frica de dans), păcatul sau delictul de a dansa, David Wahl desfășoară în fața spectatorilor covorul unui trecut uitat sau complet neluat în seamă.

Autor dramatic și cercetător din pasiune, David Wahl este creatorul unei serii de causerii, o formă literară (textul Istoriei spirituale a dansului a fost publicat în 2015 la editura Riveneuve) și de spectacol, care aduce laolaltă discursul erudit și stand-up comedy.

Purtate de timbrul învăluitor al vocii performerului, printre pauze căutate și ironice, cuvintele baletează în aer și se strecoară cu dibăcie în urechile spectatorilor. Să fie vorbele astea mesagerii Paradisului - acolo « unde se află coregrafiile cele mai minunate », cele ale îngerilor - sau vestitorii adâncurilor Infernului?...

Istoria spirituală a dansului
O causerie concepută și interpretată de David Wahl

O producție : Incipit

Coproducător : Le Quartz - Scène nationale de Brest
Cu sprijinul : l'Onde/Théâtre-centre d'art de Vélizy-Villacoublay

30 septembrie 2017, 19.30
Muzeul Național al Literaturii Române
Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București
http://mnlr.ro/evenimente

2 octombrie 2017, 19.00
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iaşi - Sala Teatru3 (Teatru la Cub)
Str. Agatha Bârsescu nr. 18, Iaşi
http://teatrulnationaliasi.ro
Spectacol în limba franceză cu subtitrare în română

Evenimentele organizate în carul programului FranceDanse Orient-Express, beneficiază de sprijinul proiectului „Teatroskop”, inițiat de Institutul Francez de la Paris, Ministerul Culturii și Ministerul Europei și al Afacerilor externe din Franța.

Sursa : Institutul Francez din București