Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalului Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard la București

fest_in_pe_bulevard_.jpg

Festivalului Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard, 7 - 18 octombrie 2017
Festivalului Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard, 7 - 18 octombrie 2017
Image source: 
Foto : Ciprian Duica / Concept grafic : Florentin Ilie

Teatrul Nottara se află în plină efervescență. Mâine, 7octombrie începe a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard,” care se va desfășura între 7-18 octombrie la București.

Echipa pune la punct ultimele detalii pentru ca invitatul de onoare, publicul, să se bucure de o ediție impecabilă.

Tema principală a acesteia, în consonanță cu vremurile moderne, este „Criza pubertății, criza adolescenței”.

Directoarea Festivalului și a Teatrului Nottara, Marinela Țepuș, explică această opțiune: „Mereu am avut grijă ca secțiunile principale să vină în întâmpinarea așteptărilor publicului, fie prin comedii de bună calitate, realizate de regizori prestigioși („Bulevardul comediei”), fie prin alegerea unei teme de actualitate, ilustrată de spectacole care tratează diversele crize – economice, sociale, electorale, familiale, de limbaj etc. – ale lumii în care trăim. Anul acesta, secțiunea dedicată Crizei va pune accent pe criza adolescenței”.

Dar, dincolo de crize, teatrul are și menirea să descrețească fruntea publicului larg, luptându-se pentru un zâmbet în cazul fiecărui spectator. Consecvent opțiunilor sale, Teatrul Nottara nu-și va dezamăgi publicul, câtă vreme una dintre secțiunile principale ale Festivalului va fi „Bulevardul comediei”. Este motivul care l-a inspirat pe Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, să afirme: „Comedia, se știe, relaxează și distrează, dar poate la fel de bine să înțepe și să trateze – suflete sau chiar un întreg țesut social. Soluția găsită de organizatorii festivalului, de a opune atâtor crize care irup în jurul nostru, în timpurile grăbite în care trăim, un festival de comedie, îmi pare, tocmai de aceea, o excelentă modalitate de a explora cu mijloacele artei societatea de aici și de acum, fără urmă de încrâncenare”.

Programul cuprinde și spectacolele din secțiunea „Text sau pretext”, concepută să familiarizeze publicul cu posibilitățile infinite ale teatrului și cu marea sa diversitate de abordări artistice. De aceea, în secțiunea respectivă și-au găsit locul mai multe dublete, respectiv câte două montări diferite care pleacă de la același text.

Desigur, Teatrul Nottara își va răsfăța publicul de festival și cu ultimele sale premiere, dar și cu reprezentațiile din secțiunea „Invitați speciali”. Iar oferta generoasă a Festivalului nu se oprește aici. Spectacole-lectură, lansări de carte, colocvii, evocări ale unor mari artiști ale Teatrului Nottara, aniversarea altora prezenți în spectacolele actuale, expoziții și multe altele vin să completeze evenimentele acestei ediții ample.

Pe care, dacă ar fi să o rezumărm în cifre, ar suna cam așa: 12 zile cu 39 de  reprezentații din 8 țări de pe 3 continente, 14 discuții cu publicul după spectacole, 2 evenimente stradale, 5 spectacole-lectură, 4 colocvii, 4 lansări de carte de teatru, 2 expoziții foto, 7 spații diferite: Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Teatrul Odeon, Teatrul Național București „I. L. Caragiale”, Teatrul ACT, Institutul Maghiar Balassi, Librăria Cărturești-Verona.

Iată de ce Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului Bucureşti, s-a simțit îndreptățită să afirme în mesajul trimis înaintea începerii Festivalului: „Dacă cineva se întreabă de ce are nevoie un teatru consacrat și de un festival sub brand propriu, răspunsul poate fi sintetizat așa: pentru că în secolul XXI cutumele își pierd în ritm amețitor relevanța, iar cine vrea să rămână pe o piață globală și din ce în ce mai accesibilă trebuie să se reinventeze în permanență”.

Pentru ca ediția a cincea din „FEST(in) pe Bulevard” să fie așa de bogată, selecționerii Raluca Rădulescu, Narcisa Mocanu și Marinela Țepuș au vizionat zeci de reprezentații și zeci de DVD-uri, regretând adesea că bugetul și perioada Festivalului sunt, inevitabil, limitate.

Festivalul se bucură de un imn propriu compus de muzicianul Cári Tibor.
În prima seară, publicul va sărbători începutul FEST(in)-ului alături de o trupă de dansatori profesioniști. Amfitrionul acestei seri este Andreea Marin, Ambasador a Festivalului, recomandată de calitatea de spectator fidel al Teatrului Nottara și de admirator constant al evenimentelor culturale. De altfel, vedeta a simțit nevoia să se apropie de ediția cincea din FEST(in) și datorită temei sale principale, „Criza pubertății, criza adolescenței”. Andreea Marin a considerat că vizionarea spectacolelor alături de fiica sa le va ajuta pe amândouă să-și armonizeze relația, ajutându-le să conștientizeze care sunt aspectele ce ar putea fi dezvoltate sau îmbunătățite.

Înainte de deschiderea oficială a Festivalului, în prezența Ambasadorului său, Andreea Marin și a directorului Teatrului Nottara, doamna Marinela Țepuș, publicul va asista la un eveniment stradal, care începe la 16.30, în fața Teatrului. Nu dezvăluim nimic, pentru că Teatrul Nottara dorește să rămână o surpriză.

În prima seară de FEST(in) pe Bulevard (7 octombrie), Teatrul Nottara va găzdui două spectacole, primul de la ora 18.30, la Sala Horia Lovinescu, My Darling Missis Kronky de John Patrick, o producție a Teatrului de Revistă „Ginta latină” din Republica Moldova, în regia lui Mihai Țărna. Acesta mărturisește: „Povestea Pamelei Kronky m-a captivat într-o manieră confortabilă datorită personajelor dotate cu doze importante de nobleţe şi bonomie. Naivitatea sau, mai bine spus, credulitatea acestei bătrâne cu caracter nevinovat de copil o face să pară o imbecilă fără sorţi de izbândă”.

Al doilea spectacol al serii va fi Eterna Musica, o producție a Asociației Europene Franța-România 1989, Mnemosyne, în regia și coregrafia Mălinei Andrei. Aceasta remarcă: „E o poveste de dragoste cu ceea ce presupune ea, o poveste începută cu multă candoare de doi tineri, continuată, pentru scurt timp, cu pasiune, trecând prin momente de criză, de ruptură, de disperare, de durere, ca în final, după trecerea timpului, să descoperim doi adulți care ajung să dea valoare la ceea ce este mai important în viața lor: latura umană, sufletească. O poveste plină de muzică, dans, emoție, umor și energie”.

Începând de azi, 6 octombrie2017, Teatrul Nottara invită publicul să-i fie alături, zi de zi, până pe 18 octombrie.

Informaţii şi alte materiale despre Festivalul Internaţional de Teatru FEST(in) pe Bulevard se găsesc pe site-ul www.festinpebulevard.ro.

Pentru programul integral al spectacolelor Teatrului Nottara puteți să accesați site-ul Nottara: www.nottara.ro.

 Cu spijinul:Ministerul Culturii și Identității Naționale, UNITER, Hotel Ambasador, Cocor, Ibis Hotel

Parteneri: Rotary Club, Teatrul Odeon, Teatrul Țăndărică, Institutul Balassi, Teatrul de Artă București, Teatrul ACT, Teatrul Național București, Librăria Cărturești-Verona, Institutul Goethe

Sponsori principali: MedLife, Alphega, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

Sponsori: Staropramen, Paralela 45, Florăria Altfel, Demetria, Atelier Country Hotel, TopLine, McDonalds, Amiq, Mind

Eveniment recomandat de:Antena3, HappyTV, Jurnalul Național

Parteneri Media de Tradiție: RFI România, TVR, Yorick, Agerpres

Parteneri Media: Phoenix Media, Spectacular, EuroMedia, Evenimentul zilei, Unica, Șapte Seri, Observator cultural, B-Critic, Ziarul Metropolis, Revista Ateneu

Mașina Festivalului: Automobile Bavaria Group

Sursa : Teatrul Nottara