Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Goncourt – Alegerea României 2017

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

România alege propriul său Premiul Goncourt. Pentru al cincilea an consecutiv, studenții a șapte mari universități din țară vor desemna, pe 26 octombrie, titlul romanului lor preferat din selecția oficială propusă de Academia Goncourt. ”Premiul Goncourt – Alegerea României 2017” este organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est.

Proiectul dorește să atragă atenția, pe de o parte, asupra înaltei calități intelectuale a elitelor tinerei generații, asupra rafinamentului și forței lor de analiză a contextului actual și, pe de altă parte, asupra impactului mișcării francofone în România și legăturilor sale puternice cu această țară.
 
Juriul format din reprezentanții studenților facultăților de limba și literatura franceză a 7 universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara) se va reuni pentru deliberările finale în dimineața zilei de joi, 26 octombrie, la Lectoratul de franceză al Universității din București.

Aflate sub patronajul Academiei Goncourt, dezbaterile se vor desfășura în prezența excepțională a autoarei franco-marocane Leïla Slimani, laureata Prix Goncourt 2016 pentru romanul său ”Cântec lin” (apărut în limba română la editura Pandora M / Grupul editorial Trei), invitată specială a acestei ediții a ”Premiului Goncourt – Alegerea României”, și a Magdalenei Mărculescu, director editorial al editurii Pandora M și al Grupului editorial Trei și președintă de onoare al juriului.
 
În aceeași zi, de la ora 12.00, alegerea studenților români va fi anunțată într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată în sala Atrium a Institutului Francez din București (Bulevardul Dacia, nr. 77), în prezența doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a domnului Christophe Gigaudaut, Directorul Institutului Francez din România, a domnului Mohamed Ketata, Directorul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, a doamnei Leïla Slimani, a doamnei Magdalena Mărculescu, a doamnei Denisa Jderu, reprezentanta juriului studențesc, și a doamnei Monica Ioniță, responsabil Relaţii Presă Corporate Direcţia Comunicare, Groupe Renault
 
De la ora 17.00, Leïla Slimani se va întâlni cu cititorii săi vorbitori de limba franceză la Librăria Kyralina (strada Biserica Amzei nr. 10) pentru o sesiune de autografe, în cadrul programului radiofonic literar ”Le Son des mots”.

Seara va continua la ora 18.30, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București, când Leïla Slimani va vorbi despre impactul cuvântului scris în societățile contemporane și despre angajamentul civic al creatorului de opere literare în cadrul unei dezbateri publice moderate de Marius Constantinescu, jurnalist cultural la Televiziunea Română (TVR), dezbatere care beneficiază de participarea Magdei Cârneci, președinta Pen Club România. Eveniment realizat în parteneriat cu editura Pandora M / Grupul Editorial Trei.

Vă reamintim că Leïla Slimani își va lansa traducerea în limba română a romanului ”Cântec lin”, publicat în colecția Literary Fiction a editurii Pandora M / Grupul Editorial TREI, miercuri, 25 octombrie, la ora 18.30, la Ceainăria librăriei Cărturești Verona (Strada Pictor Arthur Verona, nr. 13-15). Alături de scriitoare se vor afla: Simona Sora, Adina Dinițoiu, Alexandru Matei, Nadine Vlădescu.

Evenimentul va fi moderat de Magdalena Mărculescu, director editorial al editurii Pandora M/Trei și se va încheia cu o sesiune de autografe.
 
Proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea României” a fost conceput ca un instrument care să faciliteze și să accelereze cooperarea interuniversitară la scară națională, să contribuie la formarea noilor generații de critici literari specializați în literatura franceză și literaturile francofone contemporane, dar și să încurajeze publicul să descopere acest tip de creație literară. ”Premiul Goncourt – Alegerea României” se organizează din 2013, România fiind a cincea țară din constelația Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011), Liban (2012) și Italia (2013).  
 
Selecția Goncourt 2017 :

 • Nos richesses de Kaouther Adimi (Seuil)

 • Taba-Taba de Patrick Deville (Seuil)

 • Un certain M. Piekielny de François-Henri Désérable (Gallimard)

 • Un loup pour l'homme de Brigitte Giraud (Flammarion)

 • La disparition de Josef Mengele d'Olivier Guez (Grasset)

 • Tiens ferme ta couronne de Yannick Haenel (Gallimard)

 • La serpe de Philippe Jaenada (Julliard)

 • Nos vies de Marie-Hélène Lafon (Buchet-Chastel)

 • Bakhita de Véronique Olmi (Albin Michel)

 • Niels d'Alexis Ragougneau (Viviane Hamy)

 • Trois jours chez ma tante de Yves Ravey (Minuit)

 • Summer de Monica Sabolo (J-C. Lattès)

 • Les rêveuses de Frédéric Verger (Gallimard)

 • L'ordre du jour d'Eric Vuillard (Actes Sud)

 • L'art de perdre d'Alice Zeniter (Flammarion) 

”Premiul Goncourt – Alegerea României 2017” este organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Lectoratul de franceză al Universității din București și Editura Pandora M/Trei.

Partenerii proiectului sunt Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, Imprimeria Arta Grafica, Groupe Renault, Librăria Kyralina și Sitka, Centrul de carte străină.

Partener media : RFI România.

Sursa : Institutul Francez din România