Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră la TNB - Livada cu vișini

foto_livada_afis_tnb.jpg

Afiș Livada cu vișini, TNB 2017
Afiș Livada cu vișini, TNB 2017
Sursa imaginii: 
Florin Ghioca

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti vă invită la premiera spectacolului Livada de vişini de A.P.Cehov, în regia lui David Doiashvili, sâmbătă 11 noiembrie şi duminică 12 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari la o nouă versiune a cunoscutei piese cehoviene.

Premieră internaţională a spectacolului Livada de vişini de A.P.Cehov, în regia lui David Doiashvili a avut loc în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru din Tbilisi.
 
Regizorul georgian de prim rang, David Doiashvili - aflat la a doua colaborare cu TNB după impresionantul Rege Lear din stagiunea precedentă - propune o construcție barocă spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, o permanentă nevoie de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică.
 
Cu această piesă Cehov a inovat arta dramatică, propunând tehnica „acțiunii indirecte” – evenimentele importante se petrec în afara scenei, iar noi suntem martorii reacțiilor personajelor la ce se întâmplă. Iar David Doiashvili a surprins chiar această convenție a „martorilor în acțiune” – de la felul în care sunt dispuse gradenele pe scena Sălii Mari, până la compoziția plastică a spațiului și arhitectura luminilor. Totul este construit în așa fel încât spectatorii să privească printr-un colț de fereastră în casa și sufletele acestor oameni, mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a prinde timpul din urmă.

Pentru rolurile principale din Livada de vişini alegerea lui Doiashvili s-a oprit la Monica Davidescu şi Irina Movilă (jucând alternativ rolul Ranevskaia), pentru Lopahin la Ioan Andrei Ionescu, iar Mihai Constantin este memorabilul Firs, cel uitat de toţi cei pe care i-a slujit cu credinţă o viaţă întreagă. Celelalte roluri, la fel de bine reliefate temperamental şi artistic, sunt interpretate de: Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Rareş Andrici, Vitalie Bichir, Istvan Teglas, Idris Clate, Ana Covalciuc, Silviu Mircescu.

Muzica spectacolului este compusă de colaboratorul statornic al regizorului, renumitul muzician Nikoloz Rachveli Memanishvili, scenografia ingenioasă și plină de poezie este semnată, în colaborare, de Tamara Kvesitadze (Georgia) şi Gabi Albu, iar coregrafia aparține artistului Florin Fieroiu.
 
„Acest spectacol nu are voie să fie o melodramă, precizează regizorul David Doiashvili, trebuie doar să ne deschidă ochii asupra unor adevăruri: sunt momente în care crezi că eşti tânăr, că ai puterea să muţi din loc munţii, dar îţi dai seama că ai îmbătrânit, că nimeni nu mai are nevoie de tine. Atunci înţelegi că ai avut viaţa în mâini, dar că, fără să simţi, ai rămas de partea cealaltă a timpului, în afara vremurilor pe care le trăieşti şi că nu mai eşti de folos nimănui. Să râdem așadar!”.
 
Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti vă așteaptă la această Livadă, unde veţi descoperi caractere, situaţii şi înţelesuri nebănuite, chiar dacă piesa este pentru dumneavoastră una din cele mai cunoscute creaţii ale literaturii universale.

Sursa : Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti