Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reciclarea bateriilor portabile, recompensată cu bani şi premii

reciclare_baterii.jpg

Reciclare baterii
Reciclare baterii
Image source: 
Coliap | Dreamstime.com

Conştientizarea oamenilor în vederea reciclării deşeurilor reprezintă unul din dezideratele principale ale multor asociaţii din România. Roxana Puia, reprezentanta Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor - SNRB ne explică totul despre campania Priveşte partea pozitivă, de colectare a bateriilor uzate.

Roxana Puiu: Practic proiectul se adresează tuturor persoanelor fizice care pot beneficia de un sistem de recompensare la modul la care în momentul în care predau în punctele de colectare special amenajate în reţeaua de magazine participante în campanie, 20 de baterii uzate primesc la schimb 4 baterii noi. Mai mult decât atât în cadrul campaniei acre se derulează în perioada 15 octombrie 2016 - 31 martie 2017 vom organiza şi evenimente de activare în magazinele care fac parte din reţeaua noastră, în care participanţii care ştiu să răspundă la câteva teste pe subiectul complectării selective mai pot câştiga premii constând în pixuri, acumulatori externi, ghiozdane, sau cutii pentru colectarea bateriilor la domiciliu, iar premiul cel mare oferit la finalul campaniei constă într-un weekend pentru 2 persoane într-o destinaţie eco.

Sfatul pe care vi-l oferim este să păstraţi bateriile în casă, noi distribuim atât cutii cât pentru colectarea bateriilor uzate cât şi nişte plicuri în care acestea pot fi păstrate până la momentul în care pot fi depuse într-un punct de colectare special amenajat. Avem inclusiv o aplicaţie harta reciclării se numeşte, disponibilă atât pentru terminalele inteligente, disponibile şi pe internet, pe www.undereciclam.ro, unde puteţi identifica toate punctele de colectare baterii uzate şi deşeuri electronice. Aplicaţia detectează poziţionarea dumneavoastră şi va indica care este cel mai apropiat punct în care puteţi lăsa aceste deşeuri.
Bateriile deşi sunt cele mai mici deşeuri generate sunt chiar printre cele mai periculoase, au un conţinut ridicat de mercur, litiu, o grămadă de metale grele care în momentul în care bateriile uzate sunt aruncate la groapa de gunoi acestea corodează, pătrund în sol, în apă, etc. Deci efectele sunt deosebit de periculoase.

Succesul înregistrat în prima ediţie a acestei campanii, în care am colectat peste 20 de tone de baterii uzate ne-a determinat să demarăm acest proiect în cadrul căruia oferim posibilitatea cetăţenilor să recicleze cu uşurinţă bateriile, în magazinele partenerilor noştri, în Flanco, în magazinele UPC, EMAG şi nu numai.

Practic prin derularea unei astfel de campanii de conştientizare, care implică şi o recompensare a participanţilor avem convingerea că vom reuşi să contribuim la încurajarea adoptării unui comportament responsabil faţă de mediu.

Constantin Rudnițchi: Se pare că românii nu se lasă convinşi să recicleze, decât dacă obţin premii sau chiar bani.

Roxana Puiu: Noi am efectuat chiar în vara acestui an un sondaj de opinie, iar 60 la sută dintre persoane au declarat că motivul pentru care reciclează este pentru a obţine un premiu.Se pare că în absenţa acestor campanii rezultatele nu sunt cele pe care le-am dori şi de care avem nevoie.
Avem o ţintă de reciclare şi la baterii. Începând cu 2016 ţinta de colectare pentru bateriile portabile uzate a crescut de la 25 la 45 la sută, din cantitatea pusă pe piaţă. Practic trebuie să colectăm aproape jumătate din ceea ce se vinde. Din păcate suntem departe de ţinta propusă, undeva la 7 la sută. De aceea este foarte important ac fiecare să înţeleagă rolul pe care îl are în asigurarea îndeplinirii obiectivelor.

 
Roxana Puiu, reprezentanta Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor, vorbeste la RFI despre noua campanie de reciclare a bateriilor uzate, în care cei care reciclează vor primi bani şi premii