Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce înseamnă optimizare fiscală, fraudă fiscală sau evaziune fiscală

Fiscalitatea modernă, care se aplică la economiile de piață performante, aduce în prim plan noțiuni precum optimizare fiscală, dar și fraudă fiscală sau evaziune fiscală. Ce reprezintă fiecare sintagmă în parte și ce erori de interpretare îi pasc pe contribuabili, ne explică avocatul Milu Timoce, din cadrul casei de avocatură Iordăchescu și Asociații.

Avocat Milu Timoce: În ceea ce priveşte optimizarea fiscală, vorbim de optimizare fiscală atunci când contribuabilul încearcă să-şi reducă contribuţiile fiscale în mod legal. Avem acea situaţie tipică în care contribuabilul vrea să-şi achiziţioneze o maşină în leasing. Practic, taxele şi impozitele care trebuie plătite statului, nu mai sunt plătite statului pentru că a făcut investiții şi în această situaţie discutăm de optimizare fiscală. 
În ce priveşte frauda fiscală, probabil cel mai elocvent exemplu ar fi cel cu privire la TVA. După cum bine se ştie în UE există şi se aplică sistemul de taxare inversă al TVA-ului. Acest sistem de taxare înseamnă că nu se plăteşte TVA. Ei bine, foarte mulţi contribuabili după ce aplicau acest regim de taxare inversă, în momentul în care introduceau marfa în România, aplicau TVA-ul la marja de profit. Această fraudă fiscală, nu poate fi apreciată ca evaziune fiscală, atrage răspunderea fiscală a contribuabilului, însă nu presupune în niciun caz o răspunderea penală. 
În ceea ce priveşte evaziunea fiscală lucrurile sunt mai simple, discutăm de evaziune fiscală atunci când contribuabilul nu declară fie operațiunile realizate, fie atunci când declară operaţiuni fiscale sau comerciale care în realitate n-au avut loc, tocmai pentru a reduce cât mai mult masa impozabilă.
Ele sunt mai puţin cunoscute la nivelul contribuabilului şi de aceea vreau să subliniez că este foarte foarte uşor să apară erori, să aprecieze că este vorba despre optimizare fiscală şi să fie o fraudă fiscală. Sau contribuabilul să aprecieze că nu face nimic rău, iar după aceea fiscul să vină şi să-i impună sume în plus. 

Constantin Rudnițchi: Există și recomandări pentru contribuabili, pentru a nu face erori de apreciere a unor acte fiscale, erori care-i pot pune în situații dificile în raport cu autoritățile statului.

Avocat Milu Timoce:  Este extrem de greu ca un contribuabil obişnuit în hăţişul legislativ, mai ales cel fiscal, să-şi dea seama dacă comite o fapte penală, o simplă abatere la legislația fiscală este în conformitate cu legea. De foarte multe ori şi nouă profesioniştilor ne ia foarte mult timp ca să ne dăm seama cum stau lucrurile. Tocmai de aceea sfatul meu este să se apeleze la specialişti, fie că discutăm de contabili autorizaţi, consultanți fiscali, avocați specializați în domeniul. 

 
Rubrica Expert la RFI din 27 octombrie