Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea insolvenței persoanelor fizice – amânată din nou

faliment_personal_insolventa.jpg

Faliment personal
Image source: 
Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com

Deși trebuia să intre în vigoare de la începutul acestei luni, legea insolvenței persoanelor fizice a fost din nou amânată până la 31 decembrie 2016. 

Despre cauzele acestei cereri de reexaminare cerute de președintele României și despre lege în sine, ne vorbește avocatul Stan Tîrnoveanu prim – vicepreședinte Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR):

Avocat Stan Tîrnoveanu: A fost o întreagă discuţie pe necesitatea unui studiu de fundamentare. Chiar eu am fost cel care a spus că ar fi bine să facem o analiză de impact, pentru că dacă îţi faci tema atunci vi şti şi resursele bugetare şi resursele umane care sunt necesare punerii în aplicare a unui act normativ. Dacă atunci nu ne-am făcut foarte bine temele se vede acum pentru că asistăm la jocul aceste că trebuia să intre în vigoare pe 26 decembrie 2015, s-a amânat intrarea în vigoare prin ordonanţa de guvern, şi uitaţi că acum o avem trimisă spre reexaminare pentru că cel mai probabil sunt două condiţii una de bugetare a resurselor financiare şi a doua resursele umane. Pentru că această lege presupune alocarea şi a unor resurse umane.

Constantin Rudnițchi: Specialiștii sunt de părere că legea ar mai putea fi simplificată în ceea ce privește procedurile de aplicare.

Avocat Stan Tîrnoveanu:  Cred că ar trebui simplificata puţin prin planul de rambursare. Celelalte două forme de insolventa care se aplică persoanelor fără venituri acelea se pot aplica mai simplu. Sunt proceduri direct în faţa instanţei, mai simple.
Procedura insolventei tratată prin planul de rambursare ar trebui să fie o analiză activ pasiv şi oa capacitate de rambursare a 5 ani. A cel 50 la sută pe care o ai faţă de creditor. Dacă ai reuşit să plăteşti 50 la sută în 5 ani de zile se va reduce la sfârşitul celor 5 ani de zile eliberarea de datoria reziduală. Adică eşti iertat printr-o procedură transparenta.
A doua procedură a lichidării de active.În momentul în care o persoană nu poate să acceseze prima procedură cea a programului de rambursare merge pe varianta valorificării de active. Se valorifica bunurile. Bunurile care sunt urmăribile sunt mult mai atent protejate decât sub codul de procedura civilă. În codul de procedura civilă nu exista nici o lege care spune că persoană trebuie să aibă un autoturism acre să îi permită deplasarea la serviciu de 5000 de euro.

Noua lege prevede. Nu exista o prevedere care să spună cât reprezintă valoarea bunurilor de cult, pe care poţi să le ai, 2000 de lei pe fiecare obiect de cult.

Nu exista o procedură care să spună cât reprezintă veniturile rezonabile raportat la standardul de viaţă al persoanei respective., Este mult mai bună şi permite eliberarea de aceste datorii reziduale dacă ai plătit 50 la sută în 3 ani, 40 la sută în 5 ani şi sub 40 la sută dacă dovedeşti ac nu ai bunuri urmăribile.. Este rezonabilă.

A treia procedură este foarte simplă este pentru persoanele în vârstă, care nu au venituri şi nici nu există şansa rezonabilă să apară alte venituri sau persoanele cu handicap care nu-şi pot plăti datoriile.
Deci legea este morala, umană, rezonabilă.

Despre amânarea legii insolvenței persoanelor fizice dar și despre procedurile acesteia, ne-a vorbit la RFI, avocatul Stan Tîrnoveanu prim vicepreședinte UNPIR.

 
Expert la RFI din 7 noiembrie 2016