Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se recuperează creanțele de la partenerii de afaceri din UE

creante-internationale.jpg

Creante internationale
Image source: 
Nikita Burukhin | Dreamstime.com

Nu aţi primit banii de la un partener de afaceri din Uniunea Europeană? Nu a respectat acest partener de afaceri contractul încheiat? Aveţi posibilitatea de a-l chema în judecată. Avocatul Ioan Roman, partener la societatea de avocatură Maravela şi asociaţii explică felul în care se poate face recuperarea unei creanţe de la un partener de afaceri din Uniunea Europeană.

Avocat Ioan Roman: Da este o temă interesantă, pot să vă spun că am avut o cazuistică destul de complexă la societatea noastră de avocaţi, în sensul că ne confruntăm cu problema în care un partener străin nu îşi execută obligaţia faţă de un antreprenor român. Practic fie nu îşi plăteşte preţul, fie nu livrează marfă pe care s-a angajat să o livreze conform contractului.Şi atunci se întâmplă că clientul sau antreprenorul român are în general trei întrebări esenţiale, vrea să ştie ce variante are vis a vis de o procedură în instanţă, vrea să ştie care este durata acestei proceduri şi bineînţeles care sunt costurile pe care ar trebui să le aloce procedurii din instanţă.

Ca să răspundem acestor întrebări cred că ar trebui să facem un pas înapoi şi să mergem puţin la contractul părţilor. Ori de câte ori un client vine la noi cu ideea de a face un contract noi recomandăm să fie introduse două clauze foarte importante, 1. Să prevadă în contract competenţa în favoarea instanţelor româneşti, asta înseamnă o alegere de competentă şi o a doua clauză foarte importantă este aceea că legea aplicabilă substanţei contractului să fie legea romană. Ce înseamnă? Înseamnă că pe de o parte s-a realizat dezideratul că o eventuală dispută delivrand din contract să fie rezolvată de judecătorul din România care aplică legea romană pe care o cunoaşte cel mai bine şi al doilea rezultat este acela că hotărârea pe care el o pronunţă este executorie adică poate fi pusă în executare în oricare din statele membre ale Uniunii.Şi vreau să vă spun doar că sub aspect normativ acest aspect este reglat de regulamentul Parlamentului European, nr 115 pe 2012. În afară de statele membre ale Uniunii mai sunt şi alte ţări în care hotărârile pronunţate într-un stat membru sunt direct executoriii, cum ar fi Norvegia, Mexicul care au aderat prin convenţii speciale la acest aspect.

Constantin Rudnițchi: Un proces care se desfăşoară în România îi scuteşte pe oamenii de afaceri locali de cheltuieli exagerate şi reduce durata actului de justiţie.

Ioan Roman: Pot fi în situaţia în care în contractul părţilor nu s-a stipulat o clauză a competenţelor, avem o veste bună în sensul că dacă obligaţia principală prevăzută spre a se executa trebuia executată în România, de exemplu un camion trebuia reparat în România. În cazul acesta competenţa instanţei este sau revine instanţei din România, chiar dacă partenerul este străin, belgian sau austriac. Un alt aspect foarte important legat de formalităţile recuperării creanţei ţine de următorul aspect.Îl dau în judecată pe partenerul străin. O fac în România, fie pentru ac am avut clauze, fie pentru ac obligaţia principală se execută în România, câştig.În momentul când am câştigat s-a desfiinţat acea procedură a executorului. Înseamnă că în momentul în care am o hotărâre în materie civilă, comercială, în România o hotare executorie nu mai este necesar să mă duc la instanţă de executare din Belgia, Germania, etc.

Pentru a parcurge o procedură suplimentară, specială care viza în trecut recunoaşterea hotărârii din România şi într-o parte secundară încuviinţarea executorii silite. Pun practic în executare hotărârea imediată.Şi am câştigat sub aspectul timp şi sub aspectul bani. M-aţi întrebat şi de alte formalităţi vis a vis de recuperarea creanţei. Cred că vă refereaţi la procedura somaţiei de plată. Foarte pe scurt este o procedură interesantă însă din păcate foarte cunoscută la noi. Permite să completez un formular tipizat cu date despre debitorul străin cu nişte date despre speţă propriu-zisă şi probele pe care vreau să le folosesc o depun la instanţă, care în 30 de zile trebuie să hotărască dacă emite sau nu somaţia de plată. Dacă o emite debitorul străin are 2 posibilităţi, în 30 de zile va trebui să îl exercite.1 Să conteste somaţia europeană de plată, caz în acrea acţiunea se transformă în acţiune de drept comun şi devine mai complexă sau varianta 2, în care nu face nimic şi trecem direct la executarea silită. Cam aceasta a fost pe scurt.

Constantin Rudnițchi: Ioan Roman, partener la societatea de avocatură Maravela şi asociaţii vorbind la RFI despre litigiile cu firme aflate în afară României.

 
Ioan Roman, partener la societatea de avocatură Maravela şi asociaţii vorbește la RFI despre litigiile cu firme aflate în afară României.