Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un soft românesc destinat lanțurilor de farmacii

Dezvoltarea IT-ului la nivel global este o certitudine de ani buni. Nu există domeniu de activitate unde produsele software să nu-și găsească utilizarea. Așa se întâmplă și în domeniul softurilor destinate lanţurilor de farmacii. Ceea ce este îmbucurător este faptul că au apărut dezvoltatori români de softuri dedicate acestui domeniu. 

Marius Ciupercă, directorul general al SETRIO SOFT ne explică această piață a softurilor farma și un nou program produs de firma pe care o conduce:

Piața softurilor farma la nivel global, asemenea piețelor software din aproape toate domeniile, este în continuă dezvoltare și perfecționare și, în plus, se mută online. Avem exemple din țări ca SUA și Germania, unde companiile de software oferă interfațare pentru distribuitori atât de produse farmaceutice, cât și de curierat, informații medicale și management al farmaciilor. În Africa de Sud, de exemplu, 95% dintre farmaciști intră zilnic în platformele online de comenzi, iar lansările de produse noi se fac preponderent în aceste medii, deoarece informația ajunge exact la persoanele care fac achizițiile.
În România, piața farma se concentrează pe top 10 distribuitori, iar aici pot menționa chiar o creștere a cotei lor de piață de la 33% in 2008 la aproape 60% (58%) in 2015. Noi am creat un produs, GoPharma, special pentru pentru companiile mici și medii din industrie, pentru că reprezintă în continuare o piață importantă, conectată cu toate farmaciile din țară, dar și pentru că noi suntem un business antreprenorial românesc și credem în susținerea nevoilor de optimizare a business-urilor lor. 

Constantin Rudnițchi: Softul românesc pentru farmacii răspunde cerințelor actuale ale acestora, acoperind toate nevoile producătorilor și distribuitorilor de medicamente.

Marius Ciupercă: Pentru farmacii este în mod special important să poată realiza comenzi în orice moment al zilei, chiar și în afara orelor de program, și să reducă costurile cu procesul de achiziție, ceea ce noi le oferim prin GoPharma. Cu alte cuvinte, GoPharma este primul marketplace online B2B din domeniul medical și farmaceutic, care permite oricărui distribuitor sau producător să își comunice oferta și să primească comenzi, se integrează cu aplicațiile lor de gestiune, iar datele sunt actualizate în timp real. Cuvântul-cheie în aplicația GoPharma și, de fapt, în toate softurile Setrio, este eficiența.
Ne-am propus și reușim să acoperim nevoile tuturor utilizatorilor aplicației GoPharma: producători, distribuitori și farmacii, iar acest lucru l-am realizat gândindu-ne ce anume ar facilita cel mai mult activitatea fiecăruia dintre ei. Astfel, distribuitorii apreciază faptul că au acces la farmacii din toată țara, că pot prelua comenzi din zone în care agenții nu au rută frecventă, că se pot promova direct către achizitori, pot publica oferta lor completă și au posibilitatea adăugării de imagini și descrieri produselor.
În același timp, farmaciile apreciază că au acces direct la oferte complete, actualizate, pot realiza comenzi la orice oră, pot folosi funcția de căutare și pot transmite comenzile direct către sistemul distribuitorului, fără intermediari. 
Lucrurile trebuie să se întâmple din ce în ce mai rapid, mai ales în domeniul în care noi activăm.  Ca să dau un exemplu, am lansat platforma GoPharma în luna aprilie a anului 2016, iar după 6 luni avem de 10 ori mai multe farmacii înscrise, cu un total de peste 2800 puncte de lucru, iar pentru 2017 ne propunem să ajungem la 4.000 de puncte de lucru.
De asemenea, observăm o cerere din ce în ce mai mare pentru mobilitate din partea utilizatorilor noștri. Piața smartphone-urilor crește și ea accelerat, de aceea printre noile funcționalități pe care urmează să le implementăm vom include și optimizarea interfeței pentru dispozitivele mobile.
Nu în ultimul rând, anul 2017 va marca și intrarea pe piața B2C prin lansarea platformei GoPharma pentru pacienți, cu ajutorul căreia vom putea uni toate categoriile de public, de la producător până la pacient, ceea ce ne dorim să sporească comunicarea și înțelegerea nevoilor fiecăruia.

 
Marius Ciupercă, director general SETRIO SOFT, vorbind la RFI despre un soft românesc destinat lanțurilor de farmacii