Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vești bune pentru IMM-uri – s-a reluat procedura de garantare și contragarantare a creditelor

Recent, s-a relansat mecanismul de garantare şi contragarantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Aceasta înseamnă o reducere a costurilor garanţiilor pentru IMM-uri şi facilitează înfiinţarea şi consolidarea locurilor de muncă, precum şi crearea unei valori adăugată în economie. 

Elena KLEININGER, membru al Directoratului Fondului roman de Contragarantare ne explică cât de importantă este relansarea acestui proiect comun de garantare – contragarantare pentru dezvoltarea investițiilor realizate de către IMM-uri:

Este o veste foarte bună atât pentru noi cât şi pentru beneficiarii acestui mecanism şi anume IMM-urile. Fondul roman de contragarantare.Aş începe printr-o foarte scurtă prezentare a fondului de contragarantare. Este o instituţie financiară specializată, organizată ca societate comercială pe acţiuni, în care statul roman este acţionar majoritar prin Ministerul Finanţelor Publice.
Ministerul economiei este instituţia care stabileşte politicile în domeniul contragarantarii în conformitate cu strategia Guvernului pentru susţinerea IMM-urilor.
Fondul de contragarantare este un obiect unic de activitate şi anume contragaranţia pentru garanţiile emise de fondurile de garantare la creditele bancare.

Constantin Rudnițchi: Este foarte interesant cum funcţionează această activitate de garantare şi contragarantare pentru creditele date de bănci IMM-urilor.

Elena KLEININGER: Aş da un mic exemplu că să se înţeleagă ce înseamnă de fapt o contragaranţie. Un IMM care are nevoie de un credit merge la bancă şi solicită o finanţare, pe o anumită valoare, pe care şi o estimează că să se menţină în piaţă sau să se dezvolte. Banca îi acordă finanţarea contra unei garanţii. Nu întotdeauna IMM-ul respectiv dispune de garanţiile solicitate de bancă. El poate să vină cu cash colateral sau să garanteze cu apartamentul, casă sau terenul, dar nu întotdeauna este suficient. Pentru a veni în sprijinul IMM-urilor şi accesul lor la finanţare Guvernul a găsit de cuviinţă că poate să susţină garanţiile pentru IMM-uri şi aşa a apărut Fondul Naţional de garantarea IMM-urilor.Cu garanţia Fondului de garantare IMM-ul poate să acceadă mai uşor la finanţare.În aceeaşi idee Guvernul a înfiinţat fondul de contragarantare care preia o parte din riscul pe care şi-l asuma fondul de garantare atunci când garantează IMM-ul.În perioada de criza aceasta măsură a fost salutata de toate IMM-urile inclusiv de Banca Naţională care a apreciat că fondul de contragarantare este extrem de binevenit pe piaţa românească. Prin contragarantarea şi prin preluarea unei părţi din riscul pe care şi-l asuma fondul de garantare IMM-ul beneficiază nu doar de garanţie ci şi de un comision mai mic. Pentru ac fondul de contragarantare lucrează în condiţii de ajutor de stat în sensul că gestionează nişte scheme de minimis, de ajutor încât riscul pe care îl preia nu este plătit de fondul de garantare ci este susţinut prin schema de ajutor de minimis încât IMM-ul plăteşte practic un comision de garantare mai mic. Aceasta este noutatea în acest mecanism şi sprijinul pe care Guvernul l-a înţeles să îl acorde IMM-urilor.
Pentru reducerea birocraţiei nu intra în contact decât cu banca finanţatoare. Băncile au încheiate acorduri cu fonduri de garantare iar fondul de contragarantare are convenţii pe baza cărora lucrează cu fondul de contragarantare. IMM-ul face o simplă cerere de finanţare la orice ghişeu al unei bănci, unde considera el ca îndeplineşte cerinţele.Pe baza acelei cereri banca solicita fondului de garantare garanţia, iar fondul de contragarantare solicita contragaranţia la fondul de garantare. Deci IMM-ul nu trebuie să meargă dintr-un loc în altul, antreprenorul este scutit în felul acesta de pierdere de timp inutilă.
Desigur IMM-urile trebuie să îndeplinească condiţiile şi criteriile de eligibilitate atât ale fondului de garantare cât şi ale fondului de contragarantare. Condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un IMM ca să beneficieze de finanţare se găsesc pe site-ul fondului roman de contragarantare.

 
Elena KLEININGER, membru al Directoratului Fondului Roman de Contragarantare, vorbește la RFI despre relansarea proiectului de garantare – contragarantare pentru creditele luate de IMM-uri.