Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert la RFI: Tehnici neinvazive de tratare a traumatismelor vertebrale

osteosporoza_incheieturi_oase_medicina.jpg

Image source: 
Guniita | Dreamstime.com

O dată cu apariţia anotimpului rece, crește și incidența traumatismelor vertebrale. Dan Răzvan Benția, medic primar, neurochirurg la un spital privat, ne explică ce metode și tehnologii moderne se folosesc astăzi pentru o tratare neinvazivă a unor astfel de traumatisme.

Dr. Benția: Vertebroplastia a fost introdusă de rutină acum câţiva ani în câteva centre chirurgicale, în Europa de Vest de la mijlocul anilor 80, în esenţă se adresează facturilor vertebrale prin mecanism traumatic, prin căderi, loviri, dar şi fracturilor unor persoane care au osteoporoza, când mecanismul traumatic poate fi foarte mic sau să lipsească definitiv. Practic o simplă mişcare, aplecare de pe un scaun, ridicarea unei plase cu cumpărături poate duce la prăbuşirea corpului vertebral. Înainte se puneau tije şi şuruburi şi trebuia stabilizata coloană, operaţii cu multe ore, cu sângerare şi era dificilă la persoane care aveau şi boli asociate precum persoane în vârstă. Prin această metodă înlăturăm incizia mare, deci este o procedură minim invaziva, nu mai utilizează incizia deloc, în speţă se introduce sub piele un ac mai gros, trocar. Grosimea diametrului sau e cât două-trei ace de seringă. Se introduce prin piele fără tăietura şi se ajunge printre nişte elemente de susţinere în corpul vertebral, in corpul coroanei respective care este fracturat. După care se prepară un ciment special, în timpul operaţiei, ciment special. Se introduce acest ciment prin trocare direct în corpul vertebral. Prin acest procedeu se întăreşte corpul vertebral fracturat. Ţin să menţionez de o soră a vertebroplastiei, chifoplastia prin care reuşim să redresăm în plus, înălţimea pierdută a corpului vertebral. Chifoplastia se face tot cu ciment în nişte cavităţi făcute cu ajutorul unor balonaşe sau stenturi, dispozitive metalice care se expandează şi astfel cimentul respectiv se baga controlat în corpul vertebrat. Prin chifoplastie se reface şi înălţimea corpului vertebrat. Este şi o vertebroplastie şi mai actuală şi mai eficientă, refăcându-se înălţimea corpului vertebral.

Constantin Rudnitchi: Noile tehnologii neurochirurgicale au determinat că incidența traumatismelor să scadă la nivel mondial. Un pericol îl reprezintă bolile lumii civilizate. 

Dr. Benția: Odată cu apariţia anotimpului rece care îl vedem pe propria piele, în România incidenta creşte. Pot să vă spun că în general traumatismele vertebrale, în lumea civilizată sunt în scădere datorită mijloacelor de protecţie, automobile, trenuri, avioane, accidentele casnice, agricole sunt în scădere. În schimb sunt în creştere fracturile şi tasările vertebrale pe osteoporoza deoarece creşte continuu durata medie de viaţă în lumea civilizată şi de aceea cresc şi bolile generative, printre ele osteoporoza. Multe persoane se tratează cu diferite medicamente precum cortizonul, care produce osteoporoza. Femei la menopauza, după ce trece perioada fertilă iar sunt expuse osteoporozei. Procentul persoanelor cu osteoporoza în lumea civilizată este într-o continuă creştere.De aici şi tasările vertebrale.De aici şi utilizarea într-o proporţie din ce în ce mai mare a vertebroplastiei şi chifoplastiei.

 
Medicul primar neurochirurg Dan Răzvan Benția, vorbește la RFI despre tehnologii moderne care se folosesc pentru tratarea neinvazivă a traumatismelor provocat de căderi, loviri, fracturi