Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fondul Român de Contragarantare vrea să dea microcredite pentru IMM-uri

business_pozitiv.jpg

Image source: 
Alphaspirit | Dreamstime.com

După relansarea în acest an a mecanismului de garantare şi contragarantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, urmează ca IMM-urile să primească o altă veste bună. Acestea ar putea primi, începând de anul viitor, microcredite chiar de la Fondul Român de Contragarantare

Despre toate acestea ne vorbește astăzi Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare:

FRC se află în fața unui nou început, după o perioada de blocaj care a survenit datorită unei interpretări eronate a mecanismului de garantare, contragarantare a IMM-urilor, de către Curtea de Conturi. Această perioadă a fost depășită, cred că fiecare a înțeles ceea ce trebuie să înțeleagă din acest exercițiu, acum suntem în fața reluării, sau relansării  activității de contragarantare printr-un proiect comun, care a început să dea roade, împreună cu FNGCIMM.
Mecanismul  este unul simplu, FRC este o instituție specializați, care se interpune pe acest lanț al finanțării IMM-urilor, pentru că numai pe acest segment lucrăm. Finanțarea este un proces în mai mulți pași. Banca finanțatoare acordă un credit, credit care este garantat de către FNGCIMM, sau de către alte fonduri de garantare, al treilea pas este acela de contragarantare a acestor garanții acordate de către FNGCIMM. De ce aceste instituții? Rolul garantării și al contragarantării este acela de a facilita accesul IMM-urilor la finanțare și de a crea, prin pârghiile specifice pe care le avem la îndemână la FRC, pentru a crea niște stimulente pentru IMM-urile care nu au suficientă forță financiară pentru a accesa credite pentru capital de lucru și capital de dezvoltare. Altfel spus, noi acordăm contragaranții în condiţii de ajutor de minimis. Avem și o componentă de ajutor de stat care este administrată de FRC, care în final are scopul de a costul de finanțare pentru IMM-uri.

Constantin Rudnițchi:  Fondul Român de Contragarantare are un proiect important pentru viitor, proiect în favoarea finanțării IMM-urilor.

Stere Farmache: În acest moment obiectul de activitate este unic, ceea ce limitează foarte mult capacitatea FRC-ului de a utiliza la maxim capitalul de aproximativ 100 de milioane de euro, pe care îl are la dispoziție. Prin urmare, am detectat acest obstacol, adică obiectul unic de activitate și am făcut demersuri susţinute până în acest moment către toate instituțiile care pot să schimbe aceste lucruri, care pot, în final, să modifică legea pentru că funcționăm în bază unei legi. 
Aceasta schimbare reprezintă o diversificare a obiectului de activitate  în așa fel încât FRC să poată să deservească și alte instituții de garantare, decât FNGCIMM, în sensul că, să putem garanta garanțiile acordate de către bănci. Băncile pot să dea și ele garanții. O a doua direcție este o diversificare a obiectului de activitate în sensul de a permite FRC-ului să acorde microcredite. În fine, o a treia  este aceea că aceia care vor să obțină  credite de la FRC, să poată beneficia și de consultanță, de mentoring. Cu alte cuvinte FRC trebuie să devină un one–stop-shop pentru IMM-urile care doresc să aibe acces la finanțare la costuri mai reduse.

 
Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare, vorbește la RFI despre posibilitatea ca IMM-urile să poată primi credite prin FRC