Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Concurs destinat doctoranzilor francofoni: Teza mea de doctorat în 180 secunde

image001.png

Afiș
Sursa imaginii: 
Institutul Francez

Institutul Francez din România şi Direcția Europa Centrală şi Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei organizează cea de-a cincea ediție a concursului « Ma thèse de doctorat en 180 secondes » (Teza mea de doctorat în 180 secunde). Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers şi neiniţiat, în doar trei minute.

Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur diapozitiv pentru a prezenta publicului rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, ludică și convingătoare.

Acest concurs este un instrument de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg are posibilitatea de a descoperi diverse domenii de cercetare. Este, în același timp, un exercițiu excelent de comunicare publică pentru doctoranzi.

Competiția se adresează studenților înscriși într-un program de doctorat pe parcursul anului academic 2021-2022 sau celor care și-au susținut teza în anul precedent (2020-2021), într-o instituție de învățământ superior din România.

Înscrierile se pot realiza până la data de 15 aprilie 2022 (inclusiv), pe site-ul AUF: https://l.auf.org/mt180roumanie

În cazul în care numărul candidaților o impune, vor fi organizate semi-finale, în diverse regiuni ale României. Finala națională va avea loc la București la începutul lunii iunie a acestui an, iar juriul va decerna trei premii dintre care două vor fi oferite de Institutul Francez din România alături de o companie parteneră. Câștigătoarea sau câștigătorul finalei naționale va avea șansa de a reprezenta România la Finala Internațională de la Montréal din această toamnă. Cele două etape ale concursului, semi-finalele naționale și finala națională vor fi transmise în direct pe rețelele sociale.

Inspirat din concursul australian « Three minute thesis (3MT® open_in_new) », competiția « Teza mea de doctorat în 180 secunde/Ma thèse en 180 secondes » a debutat în Québec, în 2012, și a fost organizată de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS). România participă cu succes la acest concurs din anul 2017.

În cadrul finalei internaționale din 2018, Veronica-Diana Hagi de la Universitatea « Ovidius » din Constanţa a câștigat locul al III-lea pentru prezentarea proiectului său doctoral « Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent ». 

 

Creată acum 60 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este astăzi cea mai importantă rețea universitară din lume, numără peste 1000 de membri : universități, instituții de învățământ superior și centre de cercetare în aproape 120 de țări. Operator de expertiză în domeniul cercetării francofone peste tot în lume, AUF, în calitate de organizație internațională fără scop lucrativ, este, de asemenea, o marcă de referință, promotoare a unei viziuni asupra unei mai bune dezvoltări a sistemelor educative și universitare, aceea a « unei francofonii științifice de talie mondială care respectă diversitatea.»

Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România, cu direcţii regionale la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea teritorială și cooperarea descentralizată, precum și colaborarea în domeniul sănătății și al incluziunii sociale. Aceste acțiuni de cooperare bi- și multilaterală sunt implementate în cadrul unor parteneriate cu structuri instituţionale și actori independenţi locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, iar Institutul Francez împărtășește și promovează valorile unei Europe multiculturale.