Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zilele Patrimoniului : de la Palatul Elysée la Palatul Béhague

palais-elyseeambafrance-cn.org_.jpg

Palatul Elysée, sediul presedintiei franceze, unul dintre cele mai vizitate monumente în zilele Patrimoniului
Palatul Elysée, sediul presedintiei franceze, unul dintre cele mai vizitate monumente în zilele Patrimoniului
Image source: 
ambafrance-cn.org

In acest week-end, pe 17 şi 18 septembrie, se celebrează Zilele Patrimoniului. Iniţial franceză, manifestarea ajunsă la a 33-a ediţie, a devenit una europeană. Printre sutele de monumente deschise în mod excepţional publicului în aceste două zile, figurează şi reşedinţa ambasadorului României în Franţa.

Palatul Béhague îşi va deschide porţile sâmbătă şi duminică pentru a prezenta un adevărat « maraton de pian ». In fiecare din cele două zile, porţile Palatului se vor deschide la ora 11 pentru a le propune melomanilor 21 de mini-concerte de pian de câte 40 de minute. 10 sâmbătă, 11 duminică, la fiecare oră fixă se vor aşeza la pianul din sala Bizantină câte un alt mare solist francez, român sau internaţional. Evenimentul muzical, aflat la prima sa ediţie, se desfăşoară sub patronajul pianistei Dana Ciocârlie.

Zilele Patrimoniului permit curioşilor să viziteze şi alte locuri inedite din Paris, închise publicului în restul anului. Printre cele mai vizitate – se stă 5-6 ore la coadă – se numără hôtel d’Evreux, cunoscut mai bine sub numele de Palatul Elysée, sediul preşedinţiei franceze. O clădire de 78 de mii de metrii pătraţi care numără 365 de încăperi, câte zile are anul. Numai la subsol există 90. Grădina, mai bine zis parcul palatului prezidenţial, are un hectar şi jumătate. In palatul Elysée se poate intra prin 6 porţi diferite, printre care se numără şi intrarea oficială, cea de la numărul 55 a lui Faubourg Saint-Honoré. Adresa la care sosesc zilnic două mii de scrisori adresate preşedintelui. In interiorul palatului se află nu mai puţin de 320 de pendule şi ceasuri, semn că fiecare minut contează... Fiecare dintre ele este întors marţi dimineaţa, în ajunul Consiliului de miniştrii. In fine, la întrebarea « cât ar costa palatul prezidenţial dacă ar fi scos la vânzare ? », răspunsul este 1,2 miliarde de euro. Cifra astronomică, calculată de istoricul Patrice de Moncan citat de Le Figaro, se bazează pe o ecuaţie complexă şi ea reflectă în realitate ceeace s-ar putea construi acolo, în locul palatul Elysée deci, şi vândut apoi la preţul pieţei.

Printre miile de locuri insolite din Franţa ce vor fi deschise publicului cu ocazia acestor zile ale patrimoniului, să amintim doar câteva : un apeduct roman din Lyon, o centrală hidroelectrică din 1915, o fabrică de gheaţă din Strasbourg, puşcării medievale, o veche bază de lansare de rachete, o serie de temple masonice, şamd. Celebre braserii sau restaurante îşi deschid şi ele culisele : Bofinger la Paris sau Georges din Lyon sunt doar două instituţii gastronomice vechi de aproape 200 de ani. Amatorilor de vinuri, viticultorii le deschid pivniţele unor vii de renume. In fine, există tradiţionale muzee gurmande în Franţa : muzeul camembert-ului în Normandia, muzeul napolitanelor în nordul ţării, muzeul vinului din Paris – cu adresa pe strada apelor !

 
Zilele Patrimoniului : de la Palatul Elysée la Palatul Béhague