Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


 

O vizită în satul braşovean Viscri e ca o întoarcere în timp: case vechi, unele chiar de sute de ani, cele mai multe nerenovate, dar cu un farmec aparte, vopsite în culori palide, cu obloane la ferestre. Din când în când mai trece câte-o căruţă pe drumul prăfuit şi denivelat de ţară.

Dacă nu ai o maşină 4x4, s-ar putea să nu-ţi placă la Viscri. Drumul până în satul făcut celebru de Prinţul Charles, care şi-a cumpărat o proprietate în zonă, este ciuruit. Mai bine zis, bombardat. Şoseaua este plină de gropi pe o porţiune de câţiva kilometri. Nu poţi face slalom printre ele, pentru că pur şi simplu sunt peste tot.

Noroc cu peisajul de o frumuseţe rară: coline şi pajişti verzi, din care mai sare din când în când câte un iepure care traversează agale şoseaua, parcă ştiind că n-are de ce să se grăbească, pentru că maşinile care trec pe acolo nu apucă să prindă viteză din cauza gropilor...

Satul Viscri nu pare foarte înstărit. Cele mai multe case au cunoscut ultima mână de vopsea cu mulţi ani în urmă. Totuşi, ele şi-au păstrat ceva din farmecul de odinioară.

Până să ajungi la biserica fortificată săsească, treci pe lângă câteva porţi de care atârnă simpatic zeci de ciorapi groşi de lână. E o specificitate a locului: indiferent că-i iarnă sau vară, localnicii vând ciorapi şi papuci de casă din lână. E vorba de un proiect iniţiat prin anii '90 de doi nemţi stabiliţi aici.

Cetatea din Viscri e splendidă. Nu impresionează prin mărime, ci mai degrabă prin priveliştea pe care ţi-o dezvăluie odată ce urci în turn. "Pe propria răspundere", aşa cum te avertizează şi un panou bilingv aflat în biserică.

Lângă fortificaţie am avut surpriza să dau de un cafe-bar ţărănesc, o terasă rustică foarte cochetă, unde poţi savura o plăcintă de casă cu fructe, pentru ridicolul preţ de cinci lei şi poţi să-ţi potoleşti setea cu o carafă de apă plată, pentru fabuloasa sumă de un leu! Iar dacă ai nevoie la toaletă, lângă terasă se află un WC ţărănesc din lemn, cu un covoraş colorat pe jos.

Satul Viscri are puţin peste o mie de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, fiind una dintre cele şase înscrise în patrimoniul UNESCO.