Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norica Nicolai: Președintele Iohannis s-a antepronunțat în privința unei eventuale cereri de revocare a șefei DNA

Norica Nicolai.jpg

Norica nicolai
Europarlamentarul Norica Nicolai, preşedintele Consiliului Naţional ALDE, consideră că șeful statului s-a antepronunțat în privința unei eventuale cereri de revocare a șefei DNA
Sursa imaginii: 
noricanicolai.ro

Europarlamentarul Norica Nicolai, preşedintele Consiliului Naţional ALDE, consideră că șeful statului s-a antepronunțat în privința unei eventuale cereri de revocare a șefei DNA. Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi seara, într-o conferință de presă, că acuzatiile din ultimele zile la adresa Direcției Anticorupție sunt atacuri din partea unor "penali", de natură "să confirme că DNA face o treabă bună". Președintele Iohannis ar fi putut să se abțină de la astfel de declarații, spune la RFI Norica Nicolai.

Europarlamentarul Norica Nicolai, preşedintele Consiliului Naţional ALDE, consideră că ministrul Justiției nu trebuie grăbit în evaluarea conducerii DNA.  Nicolai Întoarcerea de urgență a lui Tudorel Toader din Japonia s-a produs doar pentru că premierul i-a cerut acest lucru:

Venirea ministrului de Justiție în țară a fost un gest normal din moment ce premierul a considerat că trebuie să se întoarcă. Activitatea managerială a DNA-ului o evaluează ministrul Justiției. Acesta este liber s-o facă respectând standardele și parametrii legali când dorește.

Întrebată de ce trebuie să prezinte Tudorel Toader în plenul Parlamentului rapoartele de activitate ale DNA, DIICOT și Parchetului General, Nicolai răspunde prompt: pentru că așa prevede legea. Ministrul Justiției trebuie să prezinte anual un raport cu privire la situația sistemului de justiției. Ministrul Toader probabil că este primul care face acest lucru.

Pe de altă parte, Norica Nicolai critică declarațiile publice ale președintelui Iohannis, de susținere a șefei DNA și a activității acestei instituții. “Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea DNA”, a declarat aseară șeful statului. Iohannis  s-a antepronunțat în privința unei eventuale cereri de revocare a Laurei Kovesi, apreciază europarlamentarul Norica Nicolai:

Președintele Iohannis, care are un rol în funcționarea instituției pentru că numește sau revocă procurorii șefi, ar fi putut să se abțină de la astfel de afirmații, pentru că nu era încă sesizat cu o propunere foarte clară și într-un fel s-a antepronunțat. Președintele a spus foarte clar că nu cunoaște nici domnia sa conținutul raportului și, în aceste condiții, își rezervă dreptul – în măsura în care ministrul Toader va prezenta argumente solide - să ia o decizie. Deci, președintele și-a lăsat o marjă de manevră.

Întrebată cum crede că se va soluționa criza de la DNA, Norica Nicolai spune că CSM-ul va trebui să se implice, Inspecția Judiciară, la fel, și instituția va continua să funcționeze respectând de data asta standardele. Pentru că din ceea ce am văzut public foarte mulți avem convingerea că nu se respectă regulile de procedură penală în unele procese, afirmă la RFI europarlamentarul Norica Nicolai, preşedintele Consiliului Naţional ALDE (AUDIO).

 
Norica Nicolai despre scandalul de la DNA și eventuala cerere de revocare a procurorului șef DNA Laura Codruța Kovesi