Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Ion (USR): PSD se izolează singur, dar distruge această țară zi de zi

Critici dure din partea opoziției la adresa puterii în privința tuturor subiectelor fierbinți din actualitate.  Intențiile de atentare la pilonul II de pensii administrate private, declarații politice ale oamenilor din Executiv, intenții de modificare a legislației privind achizițiile publice - toate sunt taxate la RFI de deputatul USR Stelian Ion. Reprezentantul opoziției spune răspicat că  "PSD se izolează singur, dar distruge această țară zi de zi" (AUDIO).

Reporter: Viorica Dăncilă, premierul României, ne-a invitat ieri să uităm de pilonul II de pensii. Un fel de “trecute și uitate”, așa cum spunea și fostul premier Mihai Tudose despre alte proiecte controversate ale PSD. Să o credem?

Stelian Ion: În niciun caz. Există un plan foarte bine stabilit. Îmi amintesc că în vara anului trecut domnul Ionuț Mișa a spus (cu subiect și predicat!) că pilonul II de pensii trebuie să fie desființat. Nu a fost o întâmplare. Nu a spus din capul domniei sale aceste lucruri. După reacțiile foarte dure din partea societății civile, a opoziției și a celor care acționează în domeniul administrării acestor fonduri au bătut puțin în retragere. Însă planul este același, în sensul în care dacă nu să se ia toți banii acumulați până acum din pilonul II, măcar pe viitor sumele aduse drept contribuții la acest pilon să fie reduse drastic și acest pilon să fie sabotat. Lumea trebuie să înțeleagă foarte bine că pilonul II de pensii, această latură privată a pensiilor reprezintă singura soluție pentru a garanta pe viitor pensii decente pentru generațiile care vor ieși în următorii ani la pensie. Este singura măsură acceptată unanim de economiști. Să sabotezi această singură posibilitate de pensii decente pe viitor înseamnă să amanetezi, să distrugi viitorul acestei țări pentru a-ți asigura puterea în prezent. Este o atitudine iresponsabilă și distructivă la adresa economiei naționale.

Reporter: Domnule Stelian Ion, asistăm din nou la un ping-pong între palate. Ne aducem aminte că Președintele României punea două întrebări esențiale în urmă cu două zile, de la Cotroceni, anume „Ce aveți de gând cu pilonul II de pensii?” și „Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”. Șeful statului cerea Guvernului și PSD să răspundă public și documentat la aceste două întrebări. Ieri la Palatul Victoriei, Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a răsfoit puțin Constituția României și a ajuns la concluzia că nu intră în atribuțiile Președintelui să pună astfel de întrebări. A transmis că îi va răspunde Președintelui doar atunci când Klaus Iohannis își va nuanțe poziția față de ce se întâmplă în justiție unde „avem oameni nevinovați care au stat în închisoare în mod nejustificat, iar asta înseamnă că trebuie să schimbăm mecanisme, instituții și concepte”. Cum vi se pare această tiradă de declarații între cele două palate?

Stelian Ion: Mi se pare o prestație absolut deplorabilă a Ministrului Finanțelor, care până mai ieri se bucură cât de cât de simpatie pentru că spre deosebire de doamna Dăncilă știe măcar să lege două fraze în limba română. Dar iată că și această speculație că în PSD ar mai fi oameni bine pregătiți care să aibă și cât de cât coloană vertebrală este spulberată de domnul Teodorovici, care a pornit la atac. Nu face decât să rostească o poezie dictată de cel mai iubit fiu al poporului, Liviu Dragnea. Se bagă în chestiuni pe care nu le pricepe și în care nu are nicio competență. Spre exemplu, domnul Teodorovici s-a trezit ieri să vorbească despre constituție și să interpreteze aceste articole într-un mod cu totul inadecvat. Președintele României este cea mai reprezentativă funcție din România, și în baza articolului 80, are obligația să vegheze la buna funcționare a autorităților publice. Dacă, în România, Guvernul României este încă o autoritate publică și nu s-a transformat într-un domeniu privat de Teleorman, credem că că sunt absolut legitime întrebările adresate de Președintele României, nu în nume propriu, ci în numele poporului român, al statului pe care îl reprezintă. Președintele României reprezintă statul român. Nu poți să îți pui mâinile în șold și, cu o voce de precupeață pițigăiată, să te răstești la Președinte, să îi întorci spatele și să ai îndrăzneala să îi spui că nu are dreptul să adreseze aceste întrebări. Înseamnă că nu ai această atitudine față de Președinte, ci o ai față de poporul român. O altă chestiune este referitoare la această poveste că există persoane condamnate pe nedrept. Este din textul dictat de Liviu Dragnea, Dan Voiculescu, Adrian Năstase și alte persoane condamnate penal. În România, DNA, justiția, și-a făcut datoria și a reușit să dovedească corpuția la nivel înalt. Că PSD-ului nu îi convine acest lucru și că face tot posibilul să se opună acestor chestiuni este foarte grav. Pe de o parte, PSD descurajează jurnaliștii. Spune că datele pe care le iau jurnaliștii de pe site-uri oficiale sunt dezinformări. Intiminează opoziția. De asemenea, atunci când Președintele adresează întrebări legitime, dar incomode, se vede cu atribuțile știrbite. Iar organismelor internaționale, PSD le întoarce spatele, spunând că nu sunt bine pregătite, nu sunt informate și că nu au habar despre ce vorbesc. Iată că PSD se izolează singur, dar distruge zi de zi această țară. Este foarte grav ce se întâmplă. Iar, aceste povești cu condamnați penali care fac legile justiției și vor să reformeze justiția sunt absolut halucinante. Este foarte grav ce se întâmplă.

Reporter: Ca să fim sinceri până la capăt, erori judiciare există în absolut orice sistem de justiție. Cu siguranță și în România există oameni care au fost condamnați pe nedrept. Doar că nu știm cât de mare este numărul lor.

Stelian Ion: Există, dar doar în Uzbekistan nu există nicio achitare. Dacă vrem să ajungem ca Uzbekistan, să schimbăm paradigma, așa cum spune domnul Teodorovici, expert și în justiție. Domnul Teodorovici înbrățișează teoria domnului Adrian Severin, un condamnat penal celebru al PSD, care spune că dacă în România sunt foarte mulți condamnați penali corupți, înseamnă că avem o problemă de legislație, nu o problemă de respectarea legii. Haideți să schimbăm toată legislația astfel încât în Rmonânia să nu mai existe corupți. Asta este paradigma pe care vrea să o schimbe PSD și este foarte periculoasă. Să schimbi toată legislația, pe de o parte, pentru a-ți proteja infractorii, iar pe de altă parte, pentru a demonstra că în România nu există corupție, când știm foarte bine că se fură de nu se mai poate în această țară. Există și erori judiciare. Acestea trebuie rezolvate punctual. Acolo unde sunt responsabilități, chiar și magistrații trebuie să răspundă pentru acestea. Dar să iei câteva cazuri izolate și să le multiplici de nenumărate ori la trusturile de presă aservite puterii și să le transformi într-o regulă și într-un fenomen infracțional (nu este posibil). Magistrații sunt asemuiți clanurilor mafiote în anumite inițiative pornite de la ALDE și PSD. Este cale lungă până acolo și este o manipulare de cea mai joasă speță. Sper ca românii să aibă claritatea în gândire și discernământul să nu creadă asemenea minciuni venite din partea unor infractori.

Reporter: Am avut ieri raportul Comisiei Europene cu recomandările specifice de țară pentru 2018. Au fost criticate evoluții economice, dar și legislative. În acest raport, Comisia atrage atenția asupra afectării independenței justiției, a cadrului legislativ anticorupție, asupra corupției din aparatul bugetar de la toate nivelurile. Credeți că va avea vreun ecou raportul Comisiei Europene?

Stelian Ion: Ar trebui să aibă. Din păcate, din câte vedem orice critici, orice recomandări care nu sunt pe placul puterii actuale îndepărtează România de Uniunea Europeană prin faptul că PSD se simte atacat personal pentru aceste critici legitime. PSD reacționează în sensul de a întoarce spatele Uniunii Europene, care nu permite ca în această Uniune să se poată fura fără nicio consecință. Cred că aceste consecințe vor fi de genul celor care au mai fost, în sensul că PSD va spune că Uniunea Europeană ne vrea răul și că trebuie să ne întoarcem privirea din spre UE pentru că nu ne sunt prieteni și eventual să ne uităm spre prietenii noștri, Ungaria, Rusia. Asta este atitudinea puterii actuale. În acest raport specific de țară s-a făcut trimitere la un moment dat la achizițiile publice, chestiune care până acum nu s-a mai întâmplat într-un raport specific de țară pe domeniul economic. E adevărat că s-a făcut referire și la regresul din domeniul justiției, la atacul asupra justiției. Iată că există o legătură și între economie și justiție. Legat de achizițiile publice, în acest raport ni se sugerează să luăm măsuri astfel încât achizițiile publice să fie mai transparente și mai eficiente. Ce face domnul Teodorovici este să vină cu o ordonanță de urgență prin care să înlăture transparența achizițiilor publice, în sensul în care oamenii să nu mai știe care sunt câștigătorii diferitelor etape în procesul de achiziții publice, să nu mai poată nimeni contesta. Au existat probleme cu acele contestații, dar de foarte multe ori contestațiile s-au dovedit adevărate în instanță. S-au anulat și s-au suspendat proceduri pentru că nu se respectă legea. Ideea este să respecți legea, nu să o schimbi astfel încât să dai cu dedicației oricui vrei tu aceste contracte pe sume foarte mari. Dumnealor au creat o problemă prin faptul că nu au respectat legea și acum vor să facă rezolvarea exact ca în domeniul justiției, în sensul de a da posibilitatea să se încalce legea sau să se facă aceste achiziții cu dedicație, către cine doresc dumnealor, fără să mai existe un control foarte transparent asupra modului în care se direcționează banii publici. Și acest aspect este foarte grav. Iată cum PSD profită de faptul că se află la putere și își creează toate canalele prin a dă găuri cât mai mari, cât mai multe și cât mai largi la conducta prin care trece banul public.

Reporter: Domnule Stelian Ion, ați criticat mult partidul aflat la guvernare alături de ALDE. Sunt șanse să vedem vreo moțiune de cenzură în Parlament în actuala sesiune parlamentară?

Stelian Ion: Am criticat, dar la chestiunea pilonului II, ar trebui ca PSD să fie de acord cu propunerea USR de renuțare la pensiile speciale. Poate că aceste propuneri ar rezolva multe probleme. Legat de moțiunea de cenzură, există șanse reale. Vedem că această guvernare se afundă din ce în ce mai mult și ia măsuri din ce în ce mai proaste pe politică externă, pe de o parte, soluții nu controversate, ci scandaloase. Pe de altă parte, în plan economic, vedem cum destramă economia acestei țări. Se discută despre o asemenea moțiune, dar e un lucru destul de complicat. Trebuie văzut exact momentul cel mai potrivit pentru a și avea șanse o astfel de moțiune. Vedem că tot mai mulți parlamentari din rândul PSD încep să rupă rândurile. Sper ca unii dintre ei să se trezească și să părăsească acest partid absolut insalubru și nefrecventabil și să desfășoare activitate politică decentă într-un alt cardu. Poate vom avea cu atât mai multe șanse cu cât mai mulți parlamentari PSD se vor trezi la realitate.

Deputatul USR Stelian Ion intervievat de Magda Prelipceanu