
Invitatul dimineţii
Florin Iordache: ”La mitinguri, oamenii să citească și apoi să protesteze!”
iordache.jpg

Rep: Bună dimineața, domnule Iordache! Mulțumim că sunteți cu noi.
Florin Iordache: Bună dimineața!
Rep: S-a încheiat sesiunea. Au fost ceva zvonuri că se va mai continua cu sesiunea extraordinară, dar nu. Sunteți în vacanță. Sunteți mulțumit?
Florin Iordache: Da. Sunt o serie de proiecte care au fost adoptate, o serie de proiecte care sunt în curs de adoptare, fie că sunt la Senat, fie la Cameră. Sunt altele la care deocamdată lucrează Guvernul ca inițiative legislative și probabil vom începe discutarea în Parlament începând cu 1 septembrie. Sunt mai multe aspecte de discutat.
Rep: Deci, sunteți mulțumit cu ce ați făcut în această sesiune de primăvară-vară...
Florin Iordache: Sigur!
Rep: Președintele a promulgat, ieri, una dintre legile adoptate de dumneavoastră, legea privind organizarea judiciară, dar a cerut ca de la toamnă această lege să fie modificată în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. O veți face?
Florin Iordache: În primul rând, discutăm despre un raport preliminar al Comisiei de la Veneția. În al doilea rând, dacă discutăm numai de Legea 304, pe care a promulgat-o Președintele, sunt două critici. Una din critici vizează înființarea acelei secții speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Aici, părerile sunt împărțite, dacă este necesară sau nu această secție. Mare parte a societății, cât și mare parte a Parlamentului a spus că este necesară o astfel de secție. Cea de-a doua critică la această lege urmărește dacă se impune temeinicia sau netemeinicia atunci când discutăm despre activitatea procurorilor.Când discutăm de temeinicie, e o procedură pe care noi am preluat-o din Codul de Procedură Penală. Credem că a fost o scăpare a reprezentanților Comisie de la Veneția atunci când o invocă, pentru că această chestiune vizează o practică și o prevedere care se regăsește în Codul de Procedură Penală.
Rep: Nu au citit bine cei din Comisia de la Veneția?
Florin Iordache:Noi am și făcut un punct de vedere pe acest subiect. Repet, se regăsește în Codul de Procedură Penală. Se regăsește și este o chestiune care funcționează. Ați văzut, o serie de asociații ale magistraților sau o serie de persoane din domeniul juridic spun că această critică este nejustificată pentru că se regăsește și așa ceva funcționează în justiția noastră.
Rep: Aș înțelege că, mai degrabă, înclinați spre a nu modifica legea la toamnă, decât spre a o modifica. Am înțeles bine?
Florin Iordache: Pe această chestiune clar nu avem ce modifica. Chestiunea temeiniciei procurorilor se regăsește în Codul de Procedură Penală. Nu avem ce modifica. O a doua critică vizează modificarea Constituției. Nu putem modifica Constituția pentru că se dorește să modificăm anumite prevederi. Așteptăm concluzia finală a Comisiei de la Veneția. Această decizie finală probabil că va veni în octombrie, dar va viza toate cele trei legi, nu numai Legea 304.
Rep: Președintele a spus că nu se poate legifera pentru a-l scăpa pe un lider politic de închisoare. Vă simțiți vizat în calitate de conducător al comisiei speciale?
Florin Iordache: Este un discurs politic al președintelui.
Rep: Sigur că da. Președintele face politică. Și dumneavoastră faceți politică.
Florin Iordache: Fac. Dar, vă spun încă o dată. Legile justiției vizează un sistem judiciar normal. Dumnealui, prin acest discurs politic, cred că face referire la codurile penale sau la Codul de Procedură Penală. Sunt două lucruri diferite. Să se hotărască la care are critici. Are critici la legile justiției, prin care dorim o justiție independentă? Sau face o critică la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, acolo unde dorim stoparea abuzurilor?
Rep: Dumneavoastră la ce credeți că se referă?
Florin Iordache: Nu știu. Ar trebui să fie mai deslușit.
Rep: Nu v-ați gândit?
Florin Iordache: Păi, nu. Încă o dată, este deja în campanie electorală.
Rep: Președintele partidului dumneavoastră se află sub incidența unei condamnări...
Florin Iordache: Și ce legătură are o astfel de condamnare cu legile justiției? Putem discuta la Codul Penal sau la Codul de Procedură Penală. Este altceva!
Rep: Da, să discutăm despre Codul Penal...
Florin Iordache: Sunt lucruri diferite. Asta încerc să vă spun. Când discutăm despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală putem discuta pe argumente de ce anume considerăm că trebuie modificate. Când discutăm de legile justiției, discutăm de o justiție independentă, astfel încât factorul politic să nu mai interfereze cu actul de justiție.
Rep: Cred, totuși, că Președintele s-a referit la modificările în ansamblu, pe toate legile care privesc justiția, că e legea de organizare judiciară, că este Codul Penal, la toată această preocupare din partea dumneavoastră de a schimba. Haideți să discutăm deschis...
Florin Iordache: Discutăm deschis. Asta vă spun. El a ieșit cu o critică la legile justiției. A promulgat una dintre cele trei legi ale justiției. Pentru celelalte două așteptăm decizia Curții Constituționale. Dacă vă uitați în toată expunerea dumnealui, discuta de toate cele trei legi ale justiției și parcursul lor, că au fost contestate, că s-au întors, că a discutat Parlamentul. După care, dintr-o dată a făcut referire la codurile penale. Haideți să ne hotărâm despre ce discutăm! Eu nu am o problemă să discut și de una și de alta. Referitor la legile justiției, una a fost promulgată. Pentru celelalte două așteptăm decizia Curții. În momentul în care va veni opinia finală a Comisiei de la Veneția, în funcție de aceasta, discutăm dacă se impun sau nu modificări la aceste legi ale justiției. Dacă discutăm de Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Codul de Procedură Civilă, deocamdată, este sesizată Curtea Constituțională. Vedem criticile Curții Constituționale. Vedem și criticile Comisiei de la Veneția. În luna septembrie va veni și Comisia de la Veneția, care va avea ca obiect să vadă în ce stadiu sunt Codul Penal, procedura penală și procedura civilă. Sunt mai multe aspecte.
Rep: Am înțeles. Aș trece la un alt subiect. România ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în legislație Directiva privind combaterea spălării banilor. De ce nu a existat preocupare la nivel de guvern, la nivel parlamentar, pentru a se transpune în legislația românească această directivă?
Florin Iordache: Sunt și alte directive care, deocamdată, cer o poziție din partea partidelor, din partea societății. Discutăm despre prezumpția de nevinovăție, despre confiscarea extinsă. Nu este singura directivă care nu a fost implementată.
Rep: Dar România riscă amenzi de 2 milioane de euro pe zi. Cine plătește?
Florin Iordache: Și la celelalte directive. Ar trebui o mai mare preocupare...
Rep: Cine să se preocupe? Dumneavoastră faceți legile.
Florin Iordache: Întreaga clasă politică! Nu vă puteți uita numai la unii. Ar trebui să fie o preocupare a întregii clase politice, să fie și o preocupare a Guvernului. Din ce știu eu, această directivă care vizează spălarea banilor este la Senat. Dacă era sesizat Senatul ceva mai devreme și aveam un raport din partea Senatului, probabil că puteam discuta în această sesiune extraordinară și la Cameră.
Rep: Dar, ca om politic, pare că ați acordat foarte multă atenție modificării legilor justiției, într-un anumit sens, în timp ce nu ați acordat deloc atenție combaterii spălării banilor. De ce?
Florin Iordache: Dar, nu înțelegeți că nu am acordat! Legile justiției au fost adoptate de Parlament în luna decembrie a anului trecut. Iată că suntem în luna iulie și nu a fost decât una promulgată. Înțeleg că această directivă a fost trimisă Senatului în luna iunie. Întrebați Guvernul de ce nu a trimis mai devreme proiectul de lege care vizează această directivă!
Rep: Dumneavoastră l-ați întrebat? Sunteți din partidul de guvernământ.
Florin Iordache: Dumneavoastră văd că sunteți preocupat de această chestiune.
Rep: Eu sunt. Dumneavoastră sunteți?
Florin Iordache: Și eu sunt preocupat.
Rep: Și de ce nu ați întrebat Guvernul?
Florin Iordache: Mi-ați pus întrebarea acum. Dacă Guvernul trimitea mai devreme acea directivă probabil că se discuta cu celeritate în Senat și apoi la Cameră.
Rep: Am înțeles. Ne spuneți, totuși, cine plătește 2 milioane de euro pe zi?
Florin Iordache: În final, nu va plăti nimeni. Nu este prima directivă care este în procesul de legiferare. Este o preocupare și pentru noi. Repet, deocamdată, această directivă este la Senat și dacă Senatul o va adopta în sesiune în august, probabil că în luna septembrie va fi adoptată și de Cameră.
Rep: Înțeleg că va fi o sesiune extraordinară în august?
Florin Iordache: Pe finalul lui. Deocamdată am încheiat sesiunea extraordinară ieri. Când să mai facem altă sesiune?
Rep: Va fi o sesiune în august. Este bine de știut. Pe finalul discuției noastre, v-aș mai întreba despre mitingul diasporei. Este o discuție referitoare la acest miting al diasporei de pe 10 august. Un milion de oameni nu se pot aduna în București. Știm foarte bine. Știți și dumneavoastră. Știe toată lumea. Totuși, vi se pare cumva normală decizia Primăriei de a nu aproba? Știm bine cu toții că nu se pot aduna atâția oameni...
Florin Iordache: Probabil că Primăria are motive temeinice să aprobe sau să nu aprobe. În cazul acestui miting, probabil că argumentele Primăriei țin de un astfel de număr, de modul în care se blochează Piața Victoriei.
Rep: Nu este și o problemă politică? Nu era mai bine să lase lucrurile să se desfășoare?
Florin Iordache: De ce politic? De ce o vedeți dumneavoastră numai într-o cheie politică? Restul de mitinguri, de un an jumătate, neautorizate din Piață, cum vi se par?
Rep: Bineînțeles că le văd tot în cheie politică.
Florin Iordache: Dacă cineva protestează de un an jumătate, fără motiv, vi se pare că acum, cineva, cu argumentație clară, are ceva? Înțeleg că Primăria a argumentat.
Rep: Dacă s-au adunat atâția oameni înțeleg că or fi avut ei vreun motiv. El poate fi acceptat sau nu de către alte părți ale societății, ale lumii politice, dar probabil că un motiv au avut de-au ieșit din casă. Nu i-a adus nimeni cu autocarele...
Florin Iordache: Noi când am avut miting, într-adevăr, ne-am mobilizat pentru acel miting. Restul de mitinguri nu ne-au preocupat. Eu aș dori la mitinguri ca oamenii să fie mai preocupați să citească și apoi să protesteze.