Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Codrin Ștefănescu la RFI: Iohannis subminează economia națională. În PSD e un curent masiv pentru suspendare

PSD ar urma să analizeze un document prin care se propune suspendarea președintelui Iohannis, pentru trădare, transmite secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu. Printre altele, președintele s-ar face vinovat inclusiv de subminarea economiei naționale, prin declarații care ar fi adus grave prejudicii de imagine României. Membrii din teritoriu și simpatizanți ai PSD ar face presiune pentru suspendarea șefului statului, iar o decizie în acest sens, asumată alături de ALDE, ar putea fi luată în orice moment, afirmă Codrin Ștefănescu: 

Codrin Ștefănescu: Există un document în sensul acesta, așa cum a recunoscut și președintele partidului într-o emisiune de mare audiență. Dar nu este asumat de partid. Adică nu este un document oficial pe care să îl anunțăm noi public. Că dorim să facem lucrul ăsta și că punctele de acolo sunt asumate de PSD și de coaliția PSD-ALDE. Este doar o analiză făcută în mod profesionist de către unii din colegii noștri care au identificat mai multe motive. Urmează să analizăm acest document în interiorul coaliției și pe urmă să anunțăm. Legat de încălcările repetate ale Constituției: nu mai sunt un secret. (...) Știți foarte bine că în această perioadă am ocolit subiectul suspendării domnului Iohannis, chiar și în momente foarte complicate. De exemplu momentul nr 1, când toată presa prezenta probe audio și video despre mizeriile și ticăloșiile făcute de procurorii de la DNA Ploiești. Iohannis vine de undeva din Germania și spune că totul este can-can. (...) Iohannis vine și spune că el are totuși încredere maximă în Kovesi. Adică discrepanța gigantică între ceea ce poporul român afla din toată mass-media simultan și modul în care s-a raportat președintele României. Care trebuia să fie neutru, moderator. (...)
 
Rep.: Bun. Dar vorbim de trădare de data aceasta. Ce însemană trădare în accepțiunea PSD-ului?
 
C.Ș.: În momentul când ne vom asuma acest document, îmbunătățit sau nu, o să explicăm cum vedem trădarea. Deocamdată documentul nu este asumat. Sunt o grămadă de motive pentru suspendarea lui Iohannis. Nu a fost o miză pentru noi. Există un curent masiv în partid vizavi de suspendarea lui Iohannis. Masiv! Vorbesc de electoratul nostru, despre administrațiile noastre din teritoriu. De șefi de județe care ne spun că la rândul lor sunt bătuți la cap de către primari care la rândul lor sunt presați de simpatizanții noștri. Este un sistem piramidal aici. 
 
Rep.: Vă întreb eu, atunci. Direct. Dvs. Considerați că declarații și acțiuni făcute de președintele Iohannis au dus la subminarea economiei naționale?
 
C.Ș.: Da, în mod sigur da. De exemplu și ultimele prostii spuse la Consiliul Național PNL legate de pensii și salarii. Sunt lucuri care aduc prejudicii de imagine României. Asta în contextul în care site-uri mondiale importante economice și analiști de piață (...) demonstrează contrariul celor spuse de Iohannis. Adică tu ca președinte al României trebuie să îți lauzi țara. Îți place, nu-ți place guvernul, spui lucurile cele mai bune și favorabile României pentru a atrage investiții străine (....) Ori dacă tu îi alungi și spui nu veniți mă, aici, că e nasol. E urât. Crește inflația, minte PSD-ul. Nu cresc salariile și pensiile. Normal că există analize și analiști care dau mai departe și pe urmă apar pe site-uri ca Bloomberg.  
 
Rep.: Știți la fel de bine ca mine ce înseamnă pentru istoria acestei țări “subminarea economiei naționale”. Pare o discrepanță între ce apare în Bloomberg și subminarea economiei.
 
C.Ș.: (...) Raportul apare pe Bloomberg, de exemplu. Și zice așa: investiți în România. Au cea mai mare creștere economică din Europa. Deși cresc salariile și pensiile, iată că lucrurile merg în direcția cea bună. Totul este ok. (...) Și brusc apare președintele României, deci cea mai importantă voce și spune că e invers. PSD minte. (...) Declarațiile președintelui nu fac niciun bine și nu sunt sănătoase pentru România. E țara noastră, a tuturor și o susții, la naiba, până în pânzele albe. După care te bați în interior cu PSD, Dragnea cât vrei.  
 
Rep.: Una e lipsa de patriotism, una e trădarea.
 
C.Ș.: V-am explicat ce este, domnule. Dacă era un președinte al PSD și făcea declarația asta, săreați că e trădarea trădării. Acel document e foarte deștept făcut. Sunt motive foarte bine subliniate, conturate. Numai că acel document nu e încă asumat de PSD.   
 

Suspendarea, posibilă oricând. Monitorizările PSD: RFI, 100% malițios 

Rep.: Există un termen-limită?

C.Ș.: Nu avem un termen limită. Dar se poate întâmpla să fie și mâine. 

Rep.: Asumarea în interiorul partidului, din moment ce e bine făcut documentul, e o formalitate? Da sau nu.

C.Ș.: Nu, nu este o formalitate. Că PSD nu e așa de simplu cum vedeți dvs. din afară lucrurile. (...) 

Rep.: Vedeți vreun risc ca o eventuală acțiune dură la adresa președintelui Iohannis să creeze apoi un deserviciu partidului, la alegeri? Practic să funcționeze în favoarea domnului Iohannis? 

C.Ș.: Nu va fi niciun risc pentru PSD. Riscurile sunt doar calculate pentru România. Noi ne gândim prima dată la riscurile pentru țara noastră. Legate de investiții, despre parteneriate public privat. Guvernăm pentru români. Că de aia mărim salarii, pensii. (...) Nu-ți urî țara. Nu vorbi despre economia României prostii. (...) când lucruile stau super ok și ne aplaudă toată Europa.

Rep.: Ce faceți în situația în care cei de la ALDE nu vor agrea acest drum? 

C.Ș.: Suntem departe de această situație. Deocamdată va trebui să analizăm și noi documentul. Să găsim o formă finală. Să vedem dacă ni-l asumăm. Să discutăm cu partenerii. După cum bine știți au fost foarte multe zvonuri în ultimul an că există idei contrare între PSD și ALDE și s-au dovedit a fi niște fâsuri. 

Rep.: O eventuală acuzare a președintelui pentru subminarea economiei sau o eventuală suspendare pe baza declarațiilor pe care le-a făcut Klaus Iohannis nu credeți că ar reprezenta un risc și mai mare la adresa evoluției economice? Semnalul pe care l-am  transmite investitorilor de care vorbeați nu ar fi cu mult mai nociv?

C.Ș.: Dvs ca jurnalist de la RFI sunteți 100% malițios și sunteți partizanul unei idei. Sunteți anti-PSD-ist, anti ALDE, după cum mă întrebați. Trebuia să îi puneți întrebarea asta lui Orban și să spuneți așa: Domnul președinte al Opoziției, știați, la naiba, că sunteți caz unic pe Terra? Când un șef de Opoziție face plângere peanlă pentru trădare de țară la adresa premierului pentru că s-a întâlnit cu omologul lui din Israel? Că penibilul acestei situații afectează din punct de vedere economic și al imaginii România? Dar RFI nu a pus această întrebare.

Rep.: Vă asigur că și domnul Orban a fost intervievat de RFI.

C.Ș.: Vă asigur că vă urmăresc cu atenție și am monitorizarea pentru fiecare  lucru care apare pe RFI. Adică la Orban e ok să facă lucrul ăsta. (...) Declarațiile astea le uitați?!

Rep.: Sunt două discuții diferite.

C.Ș.: Sunt foarte multe lucruri care se leagă. Dvs. Sunteți însă partizanul unei idei. V-am răspuns la tot. Poziția noastră e pe final. Vom analiza acest document. Când ni-l vom asuma, vom face public.

Rep.: Zi bună să aveți.