Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Matei Dobrovie: ”După referendum, oamenii așteaptă un partid creștin-democrat”

Un nou partid de orientare creștin-democrată ar putea fi constituit ca urmare a referendumului din 7-8 octombrie. O spune la RFI deputatul independent Matei Dobrovie. El a demisionat din USR, nemulțumit fiind de poziția împotriva referendumului, adoptată de această formaţiune politică.

Matei Dobrovie precizează că o astfel de formațiune ar trebui să fie una pro-europeană și respinge accentele anti-europene care s-au făcut auzite în dezbaterile premergătoare votului.
Referendumul privind definirea căsătoriei drept legătura între un bărbat și o femeie a fost invalidat, întrucât nu a fost atins pragul minim de participare de 30%.

Matei Dobrovie: Cred că există astfel de așteptare din partea societății și măcar o parte din cei care s-au dus la vot , peste 3 milioane de cetățeni, își doresc ca asemenea forță să apară. Ei nu se simt reprezentați de partidele actuale sau și-ar dori ca unul dintre partidele actuale să preia aceste valori, dacă nu va apărea unul nou. Ce înseamnă social-democrație în 2018? Nu înseamnă o reactivare a PNȚCD-ului istoric. Este mai degrabă o mișcare de tip european, o redescoperire a creștin-democrației, așa cum a stat ea la baza fondării Uniunii Europene. Părinții fondatori, Schuman, De Gasperi, Adenauer,  erau creștin-democrați.
 
Rep: În dezbaterile care au premers acel referendum s-au adus în discuție argumente care nu aveau nimic de-a face cu proiectul european și cu Europa unită, unele venind de-a dreptul din propaganda Kremlinului, chiar vizând ieșirea României din Uniunea Europeană. Pe ce baze vreți să construiți acest partid din moment ce o parte dintre cei care au votat au fost, poate, animați de aceste gânduri? 
 
Matei Dobrovie: Resping total aceste fantasme...

Rep:Dar au existat, nu puteți face abstracție de ele.

Matei Dobrovie: Este adevărat. Dar nu se poate construi un partid creștin-democrat puternic cu oameni care au nostalgii pro-ruse sau care văd un dușman în Uniunea Europeană.

Rep: Dar de ce nu ar putea și acești oameni să spună ce acele 3 milioane de voturi sunt ale lor și nu ale creștin-democraților pro-europeni?

Matei DobrovieSub nicio formă! Vă cer scuze că dau exemplul personal, dar eu sunt un pro-european convins. Am studiat și m-am format în limbile și culturile română, franceză și germană. Am făcut liceul în germană, facultatea în franceză – deci capitalele motorului european. Și cred că este absolut compatibilă identitatea de ortodox și cea de european.

Ovidiu Nahoi in dialog cu Matei Dobrovie