Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful DNA: "MCV trebuie ridicat, pentru ca cetățenii să nu mai fie umiliți la granițele României"

crin_bologa_sectia_speciala_desfiintata.jpg

Crin Bologa, procuror șef DNA
Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE

Parlamentul României trebuie să modifice legile justiției în conformitate cu angajamentele europene, astfel încât, până la sfârșitul anului, să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și verificare. O spune la RFI procurorul-șef al DNA, Crin Bologa. El își exprimă speranța că în urma ridicării MCV, România va intra în Spațiul Schengen și cetățenii români nu vor mai fi umiliți la frontiere.

"În ceea ce privește MCV, acolo sunt prevăzute patru obiective. Unul dintre acestea este continuarea luptei împotriva corupției la nivel înalt și mediu, iar acesta este în sarcina DNA.

Așa cum arată rapoartele din ultimii doi-trei ani, noi am îndeplinit acest obiectiv. Prin modificarea legilor justiției eu sper să se ajungă la atingerea și a celorlalte condiționalități, care să permită funcționarea independentă a Justiției, astfel încât, până la sfârșitul acestui an, să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare. Oricum va rămâne un mecanism general de verificare, pentru toate statele europene, Mecanismul privind Statul de Drept. Eu, nefăcând politică – nici nu-mi place și nici nu am această posibilitate – consider, totuși, că cetățenii României au dreptul să intre în Spațiul Schengen, fără a mai fi umiliți la granițele României. Pentru ei trebuie ridicat MCV", a spus la RFI procurorul-șef al DNA, Crin Bologa.