Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andi Cristea, europarlamentar: În R. Moldova, ”Plahotniuc devine parte a soluției”

vladimir_plahotniuc_bun.png

Vlad Plahotniuc
Image source: 
wikipedia.org

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc începe să fie văzut de către Occident ca o parte a soluției și nu a problemei. O spune la RFI președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Andi Cristea, membru al grulului Socialiștilor și Democraților Europeni. Plahotniuc a efectuat o vizită la Washington,  unde a primit încurajări din partea asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene, Victoria Nuland.

”Programul întâlnirilor pe care Vladimir Plahotniuc le-a avut la Washington a fost unul de substanță. Nu adesea vezi mesaje fără echivoc, așa cum a fost cel lansat de doamna Nuland, de genul <Continuați în felul acesta și noi vă vom susține>. E limpede că prin puterea pe care o are, Plahotniuc poate genera transformări pe calea reformelor. El controlează majoritatea parlamentară. Iar la nivel de analiză, cred că este perceput mai degrabă ca o parte a soluției decât ca o parte a problemei. Afirma el la un moment dat că problema Republicii Moldova nu e că dracul e negru, ci că îngerii nu sunt albi. Și poate era acolo o fărâmă de adevăr, dincolo de figura de stil”, a spus Andi Cristea.

Europarlamentarul crede că și Bruxellesul îl va accepta ca interlocutor pe Vladimir Plahotniuc, întrucât Uniunea Europeană dorește liniște la frontiera răsăriteană.

Potrivit europarlamentarului, cresc presiunile în interiorul Uniunii Europene pentru o relaxare sau chiar o ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei. El afirmă că vocile din mediul politic și de afaceri care se pronunță în această direcție sunt tot mai numeroase, în paralel cu scăderea interesului față de vecinătatea estică a Uniunii.

Sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării peninsulei Crimeea expiră în luna iulie și statele membre ar trebui să decidă până atunci în privința prelungirii acestora.