Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ana Birchall la RFI: Europarlamentarii români exportă conflictele interne la Bruxelles

birchall.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ana Birchall

Evenimentele de la București nu au afectat  șansele României de a pune punct Mecanismului de Cooperare și Verificare. O spune la RFI ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. Ea a participat marți la Bruxelles, la Consiliul pentru Afaceri Generale și s-a întâlnit cu comisarul pentru Justiție, Vera Jurova și cu alți oficiali din Comisia Europeană.

O să-i dezamăgesc pe cei care au încercat să exporte un anumit scandal din România în Uniunea Europeană. În legătură cu ordonanța 13 care a stârnit atâta emoție, sigur că am reiterat angajamentul ferm al tuturor instituțiilor, în frunte cu guvernul României, pentru a continua lupta împotriva corupției. Pe de altă parte am recunoscut, a fost o mare problemă de comunicare în special pe linia justiției. De exemplu nu cred că s-a știut la Comisie obligativitatea de a transpune în legislația României toate deciziile Curții Constituționale în termen de 45 de zile”.

În legătură cu modul în care evenimentele de la București afectează procesul de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Ana Birchall a declarat:

În acest moment nu au afectat absolut deloc. Eu sunt convinsă că printr-un dialog direct, transparent, vom găsi cele mai bune soluții, pentru că ridicarea MCV-ului este un obiectiv de țară. Eu fac apel la toți politicienii, inclusiv la anumiți europarlamentari care și-au făcut o practică din a denigra România în fața altora, și a le da altora motive să sancționeze România pe nedrept. Sigur, nu minimalizez vocea străzii, nu minimalizez îngrijorarea celor care cu bună credință și-au exprimat această îngrijorare, dar condamn folosirea în scop politic a unor teme atât de importante”.